Regen in Afrika …

Bouw
Vandaag weer naar de bouw geweest. Daar stonden de werknemers ons weer op te wachten. We begonnen met het maken van de specie en tegelijkertijd gingen anderen de stenen kruien. Daarna zijn we gestart met metselen en ondanks de regen werd er flink doorgewerkt. Inmiddels zijn de muren aan de buitenkant rondom op vloerhoogte gebracht. Ondertussen zijn Angelique en Janny de verzamelde pakketjes kinderkleding gaan brengen naar Rebecca voor het microkredietproject. Met dit project leert ze vrouwen zelfvoorzienend te worden.


Shack repair
Intussen had de andere groep van shackrepair, ondanks de regen, 3 shacks gerepareerd. In eerste instantie hebben we één plaat vervangen, maar de shack werd zo instabiel dat de hele zijkant vervangen moest worden. De gaatjes in de wanden zijn dichtgemaakt met teertape. Bij de andere twee shacks zijn de dakplaten vernieuwd/gerepareerd. Jan Koops en Wim Kok hebben zich in het zweet gewerkt om de toiletdeurtjes te vervangen in de destijds door SHIB gebouwde crèche.


Kinderwerk
Vanwege de regen bleven we ’s ochtends iets langer in de crèche. Na de bordjes pap vertelde Andries het verhaal van David en Goliath met behulp van een aantal mooie gekleurde platen. Na het verhaal gingen de kinderen een kleurplaat kleuren. Daarna leek het droog te worden en zijn we de township ingegaan om ballonnen uit te delen aan enkele kinderen en om te vertellen dat we morgen terugkomen. Na de lunch hebben we met de kinderen een indianentooi gemaakt.


Touch
Vanmiddag gingen we met z’n allen naar Touch in Rustenburg, een daycare centre voor momenteel 26 kinderen. We werden ontvangen door Angela en Berry die daar de scepter zwaaien. We konden rondkijken, kregen uitleg en overhandigden de resterende pakketjes kinderkleding. Respect voor dit echtpaar, want sinds de coronatijd hebben ze dit daycare centre opgezet. Afgelopen jaar werd er 10x ingebroken, maar ondanks alles vertrouwen ze erop dat God hen in alles bijstaat.

Willem, Joop, Elles, Janoeska en Alie.

Lieve Jannie, kinderen en kleinkinderen, ik heb het hier geweldig naar mijn zin maar ik mis jullie wel ontzettend. Groetjes, Willem

Lieve allemaal, hier weer een berichtje uit het mooie Zuid-Afrika. Vandaag een half dagje regen maar we hebben toch doorgewerkt. Het gaat ons goed, tot wederhoren. Groetjes, Joop

Hallo allemaal, het lijkt hier in Zuid-Afrika wel Nederland qua weer. Regen en zelfs een beetje fris. Perfect weer om onze schouders eronder te zetten. En er voor 100% voor te gaan! Ik mis jullie wel, hoor! Dikke kus en tot snel, Noes

Lieve allemaal, na twee dagen buikgriep en weinig kunnen doen, vandaag weer lekker aan de slag geweest met het kinderwerk. Danny, alvast gefeliciteerd door opa en omie met je verjaardag. Liefs, Alie

Lieve allemaal, ik heb het prima naar mijn zin hier. Gisteren en vandaag heb ik kinderwerk gedaan, en morgen weer naar de bouw. Vooral de townships zijn erg indrukwekkend. Vandaag onderweg al de eerste giraffes gezien. Tessa, alle nagellak maar vooral de ijshoorntjesnagellak was geweldig! Ook de cadeautjes al weggegeven aan de kinderen, ze waren er superblij mee. Elles.

Hoi Gerdien, Gerard, Danny en anderen,
(Nog) gefeliciteerd met jullie verjaardag! Ik heb nog geen mogelijkheid gehad om jullie te feliciteren (geen telefoon mee), heerlijk! Vandaag hebben Michelle en ik voor het eerst gemetseld. Het metselspecie werd zonder machines gemixt. We moesten flink bukken omdat het de eerste laag was. Gisteren heb ik voor het eerst shackrepair gedaan. Het is onbeschrijfelijk hoe mensen hier leven; overal afval, hondenpoep, vieze huisjes vol met gaten en matrassen die je bij ons op de stort nog niet zal zien. Ik kan niet anders dan dankbaar zijn hoe goed wij het in Nederland hebben.
Groetjes Rien

Lieve, lieve, lieve allemaal,
Vandaag heb ik gemetseld. Super gaaf om te doen! De aannemer had niet gedacht dat de vrouwen in onze groep dat konden, haha. Jullie misschien ook niet. We hebben 5 lagen gemaakt van 100 meter. Verder gaat het hier heel goed! Het is het tegenovergestelde van Nederland in alles: zó bijzonder om dit mee te maken!
Een hele dikke kus en knuffel van mij.
XO Evelyn

Beste allemaal,
Wat ontzettend leuk om AL jullie berichtjes te lezen. Ik ben daar zo enorm blij mee. Ik weet me er soms geen raad mee, echt te gek!! Hoe gaat het verder met jullie, Gerda en Floortje, hebben jullie je koffer al gepakt? Viva España! Geniet ervan. Hoe gaat het met de Diekertjes? Lukt het nog wel een beetje zonder de meester? Vast wel! Nog ff 1 ding! Martsie, Vergeet jij je steunkousen niet? Je hebt al zoveel spataderen.
Groeten en een kus voor: Gerda, Lotte, Huub, Daan, Floortje en Liza. Een box voor HWB. High 5 voor de Diekers van 7/8 en mijn lieve collega’s
An3s

Lieve familie,
Hier gaat alles goed en we zijn als groep een steentje bij aan het dragen voor de mensen hier. Hopelijk gaat het met jullie goed. En bereid je voor maar vast voor op een aantal prachtige verhalen.
Tot snel,
Mike

Lieve Janny , kinderen en kleinkinderen,
Sylvester allereerst gefeliciteerd met je verjaardag, Siem met je verjaardag van eergisteren en Fem met je verjaardag van morgen.
Het gaat goed met me hier hoor. Vandaag hebben we bijzondere dingen gedaan. We hebben de toiletgroepen op de crèche van nieuwe deurtje voorzien. Alle deurtjes lagen er uit of ze waren er niet meer. Mooi werk verricht; 5 nieuwe deurtjes, 5 deurtjes gerenoveerd, 20 scharniertjes en 10 nieuwe latten op de muren gemaakt. Het kan er weer jaren tegen. Gelukkig was het niet zo warm vandaag.
Tot ziens maar weer, nog een weekje afwachten.
Dikke kus voor allemaal. Doei.
Wim

Lieve Jans, familie en vrienden,
Er is al weer een week voorbij. Een week waarin ik heb gebouwd en de kinderen heb vermaakt. De armoede in de townships kwam binnen. Vooral in de nieuwe gebieden zijn de mensen erg arm en kun je hun shacks bijna geen huis meer noemen. De kinderen lopen in kapotte kleding en bij sommige zie je geen emotie. Heftig. Arend-Jan en Alicia, ik heb de groeten overgebracht hier en onze muren mogen nog steeds blijven staan. Helaas kan ik jullie nu niet volgen. Jans, lukt het nog steeds met het huishouden? Dikke knuffel. Marjolein, je schoenen worden wel rood en vuil, echt Afrikaans. Martijn de groeten. Mathijs/Maartje zijn jullie al over en kun je wennen in Barneveld? Ties een knuffel. Si/Annerie bedankt voor jullie berichtjes. Hoop dat het goed gaat. Lars een dikke knuffel.
Verder iedereen de groetjes van mij.
Arenda

32 Responses to “Regen in Afrika …

 • Hamp van deKamp
  8 maanden ago

  Wat goed van je Evelyn dat je aan het metselen bent ik ben erg trots op je ,je doet het maar effe , Zaterdag gaan jullie op safarie ik hoop voor je dat je de grote 5 kunt spotten dikke knufel van me en tot gauw liefs Hamp

 • Hey (o)pa,

  Zo te zien zijn jullie lekker bezig daar. Jullie zijn zo te zien hard aan t werk, zelfs zo hard dat de fotograaf je niet weet te vinden. De klusjes die je hierboven beschrijft passen jou wel volgens mij.?
  Geniet van het mooie weer en van elkaar!
  Groeten uit een regenachtig ☔️ Nederland.
  Maak er wat moois van daar!

  Groetjes Jos en Gerina
  En een dikke knuffel van Jade en Roan.

  En natuurlijk een pootje ? van Lilo

  • Petra muizelaar
   8 maanden ago

   Lieve Rien Michelle Alie en Jan
   Hoe bijzonder om te lezen wat jullie als groep daar allemaal voor elkaar brengen.
   Zo’n bewondering… plat gelegen van het lachen over Michelle met haar vriendje meneer Kakkerlak. Heel benieuwd naar de volgende verhalen

   Dikke kus mama Petra

   • Hey papa en de rest van de diekers!

    Fijn om te horen dat het bij jullie ook regent daar zullen de boeren in Afrika vast blij mee zijn! ?
    Ik hoop dat jullie het allemaal goed afgaat daar en dat jullie een zegen en een licht punt zijn voor de mensen/kinderen die daar wonen.
    Hier thuis gaat het goed hoor de knollen gaan prima. En hebben van ons muisje natuurlijk veel meer schillen? (en ook de dikte)
    Micha is de hele week al aan het stage lopen bij een boer aan de gasthuisweg hij vind het helemaal leuk om in een melkput te melken.
    Morgen hebben silas en febe lekker vrij, en jonah moet nog even 1 dagje knallen.
    Daarna heeft hij ook lekker vrij.
    We hebben het lekker druk thuis met 14 kalfjes, ze zijn gelukkig allemaal fit en gezond.
    Silas dacht vandaag dat hij mooi zijn engels niet hoefde te leren want andries was er toch niet haha
    Veel zegen bij jullie werk en vergeet ook niet te genieten he! Oja, gaat martsie ook een B&B beginnen in Afrika? Dan wil ik ook wel een keer mee haha.

    Groetjes en veel liefs van de Huijgentjes/spookjes

 • Hallo Andries,
  Wat leuk om je berichtje te lezen! Echt op z’n Andries… Hier gaat het top! De koffers zijn gepakt en Floortje en ik zijn klaar voor de vakantie!!
  We zijn benieuwd naar al je verhalen als je terug bent. Nog veel succes en zegen bij jullie mooie werk en tot gauw!

  Groetjes,
  Gerda

 • Lieve Arenda,

  Zag je op een aantal fotos al druk bezig met het kinderwerk. Mooi om te zien.
  Hier alles onder controle. Mathijs en Maartje zijn vorig vrijdag over, hier in Barneveld.
  Verder gaat hier goed.Ook met je viervoeter
  Liefs

  Jans

 • Henrik, Emmely, Siem, Mees en Vince
  8 maanden ago

  Hoi opa Wim

  Jammer dat je niet bij mijn verjaardag was, maar ik begrijp het wel hoor. Ik heb een nieuwe fiets en Lego gehad. Het vliegtuig heb ik al af, daar ga jij volgende week weer in hè. Tot snel!

  Groetjes Siem

  (Ook een dikke knuffel van Mees en Vince)

  Ha Wim!
  Wat leuk om alles te lezen 🙂 Jullie zitten niet stil zeg! Zo hard aan het werk. Je mist wel alle taartjes hier in de feestweek hoor.. maar die halen we na je reis wel weer in 😉

  Groetjes daar!
  Henrik en Emmely

 • Cheyenne Helsdingen
  8 maanden ago

  Lieve Mike en Simone,
  Wat mooi om te lezen dat jullie als zoveel werk hebben verricht met elkaar!
  Hier gaat alles goed!!
  Mike, hoe gaat het nu met je rug? Hopelijk weer wat beter!
  Wij zijn erg benieuwd naar jullie bijzondere verhalen!
  Groetjes aan Dirk.
  Veel liefs en groetjes uit Putten,
  Harry, Beate en Cheyenne
  ????

 • Maartje den Hartog
  8 maanden ago

  Lieve Arenda,

  Wat mooi dat u zo veel mag doen met het kinderwerk en verbouwen!
  Wij wonen bijna een weekje in Barneveld! Mathijs is weer helemaal in zijn nopjes! Ik voel me ook al aardig thuis in het mooie en gezellige Barneveld! Ties moet nog een beetje wennen, zit niet helemaal lekker in zijn vel.. Hij mist zijn oma! Als u terug bent maar lekker veel knuffelen! ❤️

  Veel liefs,
  Mathijs, Maartje en Ties!

 • Ha Henk W,

  Wat leuk te lezen dat het goed gaat met het mooie werk dat je daar mag doen!! Mooie foto’s.
  Echt aandoenlijk die kapotte huisjes in de sloppenwijken!! Fijn dat jullie dat kunnen repareren!
  We wensen jou en de hele groep veel werkplezier!!

  Groetjes; Jan en Willie v Manen

 • Hoe gat het metje kuskuskusjelle ik hou van je ❤️

  Lieve noes en mama! Bovenstaand berichtje heeft Jelle voor jullie getypt hij mist jullie!
  Mats heeft gister zijn buisjes gekregen. En sinds vandaag zit hij niet meer aan zijn oren. Dus het lijkt wel gelijk te helpen. Hier is vandaag de herfst echt begonnen! De winterjas kan uit de kast als jullie terug zijn!
  Knuffel van Bennie
  Kus Ar en Mars

 • Petra muizelaar
  8 maanden ago

  Lieve Rien Michelle Alie en Jan
  Hoe bijzonder om te lezen wat jullie als groep daar allemaal voor elkaar brengen.
  Zo’n bewondering… plat gelegen van het lachen over Michelle met haar vriendje meneer Kakkerlak. Heel benieuwd naar de volgende verhalen

  Dikke kus mama Petra

 • Hey lieve mams,
  Het verbaast me helemaal niet dat jij kan metselen ???? topper ?! Wat gaaf om dit te kunnen en mogen doen voor de mensen daar ?! Ik kijk elke avond uit naar een berichtje van jullie met het dagverslag. Erg indrukwekkend. Lijkt mij ook erg gaaf om dit een keer te kunnen doen. Het is nog maar een week geleden dat je ging, maar dat lijkt al langer! Mis je, maar vind het erg gaaf dat je dit doet! Hou van je!
  X O Debby

 • Hallo toppers,

  Goed om te zien dat het goed gaat daar, jullie zijn goed bezig! We hopen jullie snel weer te zien.
  Liefs Ben en Lennart

 • Colinda Visscher
  8 maanden ago

  Hai toppers,

  Wat leuk om te lezen hoe jullie bezig zijn met de bouw en het kinderwerk. Als ik deze foto’s zie krijg ik wel weer heimwee terug. Heel veel succes jullie en Gods zegen toegewenst

  Groetjes Colinda (oud deelnemer van de juli’23 reis)

 • Hallo kanjer wat doen jullie prachtig werk daar , bouwen , repareren en kinderen vermaken
  Echt top
  Jannie hier alles goed
  De groetjes en tot gauw.
  Hip

 • Lieve Janny,
  Hopelijk gaat het allemaal goed met je? Fijn dat jezelf alle kledingpakketjes kon brengen.
  En wat een toppers zijn jullie allemaal, zoveel werk verrichten jullie daar. ???
  Als Owen een vliegtuig hoort meteen zwaaien en daar zit oma in.
  Liefs en dikke kus Raoul, Danielle jace en Owen❤️

 • Hoi pap,

  Super leuk om een berichtje van je te lezen! Hier gaat alles goed hoor! We zijn bezig met een kast in elkaar aan het zetten, dat vergt wat geduld? Ik hoop wel dat de kast staat als jij terug bent?

  Liefs,

  Lotte en HW

  • Hey broer (Wim Kok), wat mooi om te lezen wat jullie allemaal doen. Leuk om elke dag de blog te lezen. Dit keer heb je wel 40! dingen gedaan lezen we. ? Zo’n regendagje kan ook een verademing zijn tussen de warme dagen in. Langs deze weg ook nog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van jullie zoon Sylvester en de kleinkinderen Siem en Fem. Er kwamen leuke foto’s langs van hun verjaardagen. Straks Janny nog… Je hebt wat in te halen als je thuiskomt. Hier op de blog zien we niet veel foto’s waar je opstaat. Ontvlucht je de fotograaf soms. ?
   Voor de hele groep: heel veel succes en zegen op jullie prachtige dankbare werk. Ben een beetje jaloers. Lijkt me geweldig om erbij te zijn. Werk ze nog allemaal.
   Wim, de hartelijke groetjes van je zus en niet te vergeten je zwager Wout. ??‍♀️

 • Hoi, mama papa Rien en Michelle ❤️

  Bedankt voor jullie berichten. En leuk om jullie persoonlijke berichten te lezen. Hier gaat alles goed!!! (De prik werkt erg goed.) Pepijn en Aramintha missen omie en opa heel erg. Tot snel doe rustig aan en doe voorzichtig.
  Xxx Gerdien Pepijn en Aramintha

 • Floortje Korlaar
  8 maanden ago

  Hee pap..

  Vandaag heb ik m’n stage afgerond. Het was echt super leuk om die kinderen te helpen. Nakijken was ook super leuk, lekker grote lange strepen zetten wanneer ze een vraag fout hadden 😉 heb ik van jou.. ik heb heel veel zin in Spanjee, maar zie op tegen de reis. Maar ja komt goed. Hoop ik…
  ik jou missen nog steeds heel erg. En beter gaat tijd snel zodat ik kan jou zien..

  Gr Floortje.

 • Hoi Wim en alle andere toppers. Leuk om te lezen hoe jullie mooi werk doen met elkaar. Heel veel succes en plezier. We krijgen je avonturen nog wel te horen Wim! Groeten en liefs van Jos en Alinda

 • Ha Arenda,
  Weer mooi om jullie verhalen te volgen. Goede dagen nog met elkaar. Hartelijke groeten van Oma Haan, Leen en Aline.

 • Janny de Graaf
  8 maanden ago

  Lieve Willem Erik vriendinnen Zwaag en de rest
  Wat mooi dat jullie zoveel werk verrichten en kinderen zo blij maken heb respect voor jullie.willem je hebt geluk dat het niet zo warm is want daar kan je niet zo best tegen Met de kinderen en je sjaopies gaat het ook allemaal goed .Voor ons zit het er bijna weer op we hebben het heerlijk gehad en morgen met zusje weer naar huis.Jullie hebben ook bijna weekend dan kan je weer bijkomenJansje ik hoop dat het goed gaat met je heupje.
  Heel veel liefs voor allemaal , groetjes van de Sisters?

 • Lieve Henk w.,
  Wat mooi dat je dit weer onderneemt! Ik kan me voorstellen dat het je veel voldoening geeft om dit met deze groep mensen te kunnen doen!
  Petje af voor jullie allemaal!
  Succes en veel plezier nog ?!
  Warme groet,
  Monica

  • Joline De graaf
   8 maanden ago

   Lieve Jannie, ( en alle andere toppers)
   Hoe gaat het met je? Zo fijn dat je de kleding weer hebt kunnen geven. Hoop dat je goed slaapt en elke dag je werk kan doen. Hoop dat jullie goed met elkaar delen wat je ervaart en voelt, en dat God met jullie meegaat. Wij zijn een weekendje weg, naar een camping ( toch niet met de vouwwagen) veel te veel regen. We hebben het goed. Jullie alweer op de helft, tijd gaat snel hoor… Dikke kus Marcel, Joline, Rijk, Pien en Lotte

 • Lieve Arenda, Angelique en René,

  Wij hebben jullie berichten gelezen, er wordt hard gewerkt.
  René, je zult wel eelt op je handen krijgen met het beton storten.
  Arenda, het kinderwerk zal je wel toevertrouwd zijn.
  Angelique, zo te lezen mochten de kledingpakketjes goed terecht komen.
  Een echt team zo met elkaar en de rest van de groep.
  Wij groeten jullie van harte en wensen jullie Gods Zegen toe de komende dagen.

  Lieve groet,
  Pa en ma van der Boon

 • Hoi noes
  Ik super trots op je wat je allemaal doet
  ?
  Pa ?

  • Annerie Htoo-Haan
   8 maanden ago

   Lieve mam,

   Blijft bijzonder om zo jullie verhalen te lezen. Leuk om de groepsfoto te zien!
   Hier gaat alles z’n gangetje. Loïs vindt het maar lang duren dat u weg bent, en vraagt hoe het dan moet met het haakwerk, haha.
   Veel succes in het kinderwerk, al veel nageltjes gelakt?
   Mooie safari toegewenst morgen!

   Liefs Annerie , Si en een kus van Loïs

 • gerrieneke de graaf
  8 maanden ago

  Lieve allemaal, wat prachtig om te zien hoe jullie overal gepassioneerd aan het werk zijn, Jan en Wim ,goed bezig bij de crèche, en wat mooi om weer bij Touch te zijn ,hebben we toch altijd weer hele warme gevoelens voor , ook wel fijn dat het niet zo heet is ,die regen daar hebben vast weer veel mensen voor gebeden dus dat is een geschenk van boven ,Jannie en Angelique weer goed bezig met de kinderkleertjes, prachtig dat het zo gebruikt wordt ,en voor alle eerstejaars:wat een scala aan gevoelens en wat een bijzondere en mooie momenten maken jullie mee ,pas maar op ,Afrika en zijn prachtige mensen en kinderen gaan in je bloed zitten ,ik geniet van jullie allemaal en van de mooie foto’s ,lieve groet van mij ,gerrieneke

 • Gerda van Essen
  8 maanden ago

  Hoiiii zussie ,

  Wat een mooie belevenissen weer !!!
  Super dat jullie dit (weer) mogen doen .

  Veel liefs Ron & Gerda

 • A.J van der Boon
  8 maanden ago

  Hallo groep,

  Jullie zijn allemaal super goed bezig!! Mooi om te lezen wel werk jullie daar mogen doen in dat mooie Afrika! Al zullen de emoties alle kanten opgaan ik weet zeker dat jullie als groep elkaar daarin steunen. Maar vooral weten we dat God met jullie is en geeft wat jullie daar nodig hebben. Succes komende week met bouwen, kinderwerk en shack repair!

  Groet aan de hele groep ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

nl_NLDutch