Al een week weg

Gisteravond hebben we veel regen gehad. De Zuid-Afrikanen waren daar baie blij mee want dit kon wel eens de laatste regen zijn tot en met september. Gelukkig was het vanochtend weer droog. De regen zorgde wel voor veel rumoer in de groep. De vrouwelijke jeugd heeft de broekspijpen van de pyama’s van Gerard en Wim dichtgenaaid. Dit uiteraard tot grote consternatie van de hele groep.

Kinderwerk

Om 9.30 worden we opgehaald door Paul (onze tolk) en Joanne om op weg te gaan naar dezelfde plek waar we gisteren ook kinderwerk hebben gedaan. Dit is een behoorlijk eind lopen en we zien nog maar weinig kinderen. We besluiten maar zingend over de paden langs de shacks te gaan en ja hoor daar komen de kinderen al aan. Op een groot kruispunt besluiten we te gaan zitten. Eerst maar even zingen om de kinderen een beetje los te laten komen. Hierna vertelt Bob het Bijbelverhaal. Deze keer is de geboorte van de Heere Jezus aan de beurt. Ondertussen zijn er ook een aantal moeders gearriveerd en luisterden aandachtig mee. Na het verhaal maken zowel kinderen als moeders een werkje. Leuk om die moeders zo bezig te zien. Daarna zingen we nog wat en doen we “schipper mag ik overvaren”, wat telkens weer een groot succes is. Als laatste doen we het liedje Chichiwa, zoals altijd onder leiding van Anke. Zelfs de moeders doen uitbundig mee.  Aan het einde van de ochtend krijgen alle kinderen een prachtige gele ballon. Het is natuurlijk wel schrikken als je dan te dicht bij het prikkeldraad komt met je ballon. Al met al een fijne morgen met 23 kinderen en 10 moeders met de nodige baby’s op de rug. ’s Middags, na het ziekenhuisbezoek, geven we bij het KLCC centrum de kinderen een bal en zien we hoe zij zich dan uitstekend kunnen vermaken. Het is een wonder dat niemand iets breekt. Na afloop krijgen ook deze kinderen een ballon en oefenen we meteen maar even voor een nieuw spotje voor de Jumbo!

Bouw

Vanmorgen wordt er ook weer verder gegaan met de bouw. We beginnen te wennen aan de specie (die meer weg heeft van natte klei). Ook de samenwerking met de mannen van de aannemer begint betere vormen aan te nemen, als we dit vast kunnen houden heerst er een vriendelijke vrolijke sfeer op de bouwplaats waar iedereen zich met positieve inzet nuttig maakt. We zijn nog even bang dat het gaat regenen, maar de zon breekt door en God geeft ons een fantastische dag. Jan gaat voor de eerste keer metselen vandaag en Arjan staat er verbaasd van te kijken hoe netjes hij de stenen naar de draad toe schuift. In de middag heeft ook “kleine” Theo een stukje gemetseld eveneens naar tevredenheid. Gisteren zijn Jaap en Aris druk in overleg geweest over het stellen van een kozijn in de buurt van de voordeur. Dit kozijn ontbrak, echter net zo’n kozijn stond in een andere ruimte gesteld. Vandaag mogen ze het kozijn verplaatsen en zodoende kunnen Jaap en Aris de muur metselen waar de steen van de jeugdgroep in moet worden geplaatst. In de middag gaat Aris het ziekenhuis bezoeken en neemt Jan het metselwerk van hem over. Aan het einde van de middag hebben we de steen van de jeugdgroep geplaatst. Wim wordt door onze Afrikaanse collega’s gevraagd om met hen aan een muur te werken. Dit gaat naar tevredenheid, bravo Wim! Verder is iedereen druk in de weer om het zware werk te doen. Stenen sjouwen waarbij de vrouwen niet onderdoen voor de mannen, en specie maken. Zelfs Rianne helpt mee om het kleierige goedje door elkaar te scheppen. Het schoonmaken van de muren en afwerken van de voegen doet Celia met liefde. We hebben weer zin in de volgende dag.

Vandaag leggen we ook een bezoek af aan een ziekenhuis. Er gaat een groep in de ochtend en in de middag. We bezoeken het ziekenhuis is Swartruggens, wat 5 minuutjes lopen is vanaf de bouw. Voor de 2 medic’s is het erg leuk om eens te vergelijken met het Nederlandse ziekenhuis! ’s Ochtends gaat de 1e groep, we krijgen eerst een uitgebreide toespraak van de directeur. Vervolgens krijgen we een rondleiding door het ziekenhuis. We zien alle afdelingen: De kraamafdeling, mannenafdeling, vrouwenafdeling, en de eerste hulp. Het valt ons totaal niet tegen, het ziet er allemaal netjes en schoon uit.

Shackrepair

Vandaag met shackrepair beginnen we met het afvullen van de flessen die we gisteren hebben geïnstalleerd (een soort van nieuwe fitting). Ook maken we een ronde langs alle shacks waar we licht aan hebben gebracht. Dit om te controleren of de daken goed waterdicht zijn of dat er nog een lekkage is. Na het eten brengen we weer twee nieuwe lichten aan. De eerste zit er weer erg snel in, maar met de tweede hebben we wat moeite. Op het dak liggen nogal veel golfplaten over elkaar. Dat maakt het moeilijk om hier gaten in te maken. Ook draaien we de nieuwe shack die door de vorige groep was geplaatst een halve slag en verplaatsen we deze op verzoek van de bewoners. Het kost veel tijd, maar uiteindelijk stappen we met een voldaan gevoel de bus weer in.

’S Avonds vermaken we  ons goed met goede gesprekken, klaverjassen of het lezen van een goed boek in de schoolbankjes.

Henriette: Dag lieve allemaal, vandaag ben ik 2x naar het ziekenhuis geweest. Was erg leuk! Hoe gaat het bij jullie? Mist Rico ons al?:) En jij mams?:-) Ik jullie wel ’n beetje hoor! Nou er zit alweer een week op, dan zijn we weer bij jullie thuis! Dikke knuffel

Grote Theo: Dag lief thuisfront, opnieuw shackrepair gedaan vandaag maar na de regen van vannacht konden we mooi alles controleren op waterdichtheid en dat was nodig. Alles hier verder prima. En bij jullie ook alles goed? Knuffels voor iedereen!!

Roelof en Willie: vandaag in het plaatselijke ziekenhuis geweest. Verder kinderwerk gedaan en bijgeklust voor de Jumbo. Iedereen bedankt voor de reacties. Dit is iedere dag weer een hoogtepunt van de dag, dus ga ermee door. Groetjes en liefs.

Edwin en Anke: Hoi Allemaal, hier gaat het echt super goed! De eerste week is voorbij gevlogen. Meiden van de Papillon: ik wens jullie een fijne dag toe morgen, succes met de voorbereidingen voor ’s avonds ;-)! Liefs

Kleine Theo: We zijn al een week weg maar het lijkt veel langer. We hebben zoveel gezien en veel gedaan en het is erg gezellig. Ik kijk er wel weer naar uit om jullie (R, M, K, S) te zien. Veel Liefs Theo H.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch