Bezoek aan Reagile

Vanmiddag zijn we op bezoek geweest bij het het Immanuel Hope Centre in Reagile. Dit is een project wat mede door SHIB tot stand is gekomen. Ook nu werden we al meteen door veel enthousiaste kinderen opgewacht. We werden ontvangen en rondgeleid door Philippe. Bij de ingang hing een oranje T-shirt met bekende namen van SHIB-gangers uit 2006.

We mochten helpen bij het uitdelen van de maaltijd. Alle kinderen krijgen elke schooldag een maaltijd, dit keer visstick, aardappelpuree en doperwtjes. Heel gedisciplineerd worden de borden leeggegeten en naar een grote afwasbak gebracht. Na afloop werden we vol vuur toegezongen en tenslotte hebben we o.l.v. Anke het lied Chichiwa opgevoerd.

Vervolgens bekeken we de groentetuin met boontjes (incl. luis), mais, kruiden, tomaten wortels,  enz. Tenslotte namen we een kijkje bij een aantal dames die prachtige kettingen maken, waarvan de opbrengst wordt besteed aan voorlichting over aids. Een groot gedeelte van de collectie werd spontaan door verschillende SHIB-gangers opgekocht.

Als laatste brachten we een bezoek aan het Itireleng Project. Een SHIB groep was hier actief in 2011. Dit project heeft als doel 16 gehandicapten uit de township te ondersteunen d.m.v. van het naaien van bijvoorbeeld schoolkostuums. Ook is er een schoenmaker gehuisvest in het gebouw.

Vanmorgen zijn we zoals inmiddels gebruikelijk in drie groepen op pad geweest. Op de bouw hadden we even een probleem omdat er gen water was. Gelukkig had Koos hier een oplossing voor: hij bracht 4 grote olievaten met water op zijn pickup zodat er toch specie gemaakt kon worden.

Met het kinderwerk zijn we vandaag op een andere plek. We hebben tot onze grote blijdschap twee tolken, Johanna en Paul. In totaal zijn er wel 30 kinderen en wat bijzonder is, dat ook een flink aantal moeders meekomt. De kinderen en de moeders genieten van het verhaal van Noach, dat door Johanna wordt vertaald. We voelen ons gezegend met de kansen die we vandaag krijgen om Gods liefde door te geven. Dank aan Hem daarvoor! De meegebrachte ratels en sieraden blijken een groot succes.

De shack-repair monteerden 4 petflessen en evenzoveel shacks zijn weer grotendeels wind en waterdicht gemaakt. Ook zijn we in een ander gedeelte van de township gaan kijken om morgen weer aan de slag te kunnen. Heel indrukwekkend was een shack met een gezin van 7  kinderen, waaronder een drieling van 2 maanden, allemaal HIV-positief.

Vanavond tijdens het eten begon het te regenen. Erg goed voor de grond maar droog weer werkt wel lekkerder. Maar zoals de Zuid-Afrikanen zeggen:  Ons doen juig als reegen.

Al met al weer een dag met veel indrukken.

 

Willie: Vandaag met shack-repair op pad geweest. Heel indrukwekkend om zo dicht bij de mensen te zijn. P.s. Mario: al 2 nieuwe spelletjes geleerd, Ligretto en De grote dalmuti ( zelfs al 1 keer gewonnen)

Jaap en Celia: Lieve allemaal, wat geweldig leuk om de berichtjes van jullie te lezen. Het is ontzettend fijn wat we voor de mensen mogen betekenen! Metselen is niet voor iedereen eenvoudig, daarom zijn we o.a. ook heel druk met het schoonborstelen van de stenen. Lieve groetjes aan onze kids, familie, vrienden en collega’s.

Monique: Hallo allemaal. Het is hier nog steeds leuk en geweldig. Ik zie en hoor steeds weer nieuwe dingen die weer indruk maken. Ook is het hier lekker rustig en vredig op Shalom, zodat ik over alles goed kan nadenken. Kort om: Ik heb hier een geweldige tijd!

Arjan: Heel bijzonder hier. We hebben een heel hechte groep. Het bouwen gaat op de Afrikaanse manier. Erg frustrerend maar komt goed. Schaduwzijde is de ellende die we zien. Het is echt nodig om deze mensen te helpen.

Edwin & Anke: Het is top hier. Anke is vandaag op shackrepair geweest en ik ben vandaag met kinderwerk mee geweest. Toch mooi wat je met een klein gebaar kan doen. We lezen jullie berichten, leuk!

Henriette: Vandaag mocht ik weer kinderwerk doen, erg bijzonder. Heb mn oude sieraden daar uitgedeeld aan de moeders, vonden ze geweldig! Inmiddels sta ik hier bekend als de slaapkop, erg he! (overal slaap ik) Vind het geweldig om jullie berichtjes te lezen! Dikke knuffel

Theo J: Opnieuw shackrepair gedaan 4 lampen geplaatst en een stoel gerepareerd we kregen veel positieve reacties. Alles gaat goed hier ook met Jet (die slaapt wel) opnieuw veel armoede gezien. We hebben een supergroep hier! Knuffel voor iedereen!!

Roelof: Wat leuk om de handtekening van Willine te zien in Reagile, hebben we toch gezien waar je geweest bent, verder begint het werken met een Afrikaanse aannemer te wennen en bevalt het hier prima.

Robbert: Vandaag weer bijzondere dingen meegemaakt met shackrepair. Wel heel mooi om de reacties van mensen te horen wanneer we weer weg gaan!

Christine: Lieve Noortje, hoe is het met je dagboek? Bram ben je al wezen tennissen? Martin, Luuk, Anne-Roos, is het lekker rustig in huis zonder jullie nette moeder? Dikke kus en een extra voor R!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch