De eerste dag

Kinderwerk

Na een ritje met de bus naar Borolelo kwamen we op de bouwplaats aan. Daar kwamen de kinderen van de crèche ons al tegemoet. Na even knuffelen en liedjes zingen gingen we onder leiding van Willemien een ronde maken door de township. Daar hebben we een bezoek gebracht aan 3 crèches. De kinderen zingen, knutselen, eten en slapen (soms) daar.  Willemien gaf aan dat we met die kinderen wat konden gaan doen maar we wilden graag de township in om de armste kinderen op te halen. Uiteindelijk hebben we dit gedaan en kregen een mooi groepje bij elkaar. Het waren ongeveer 20 kinderen. Monique heeft een Bijbelverhaal over Noach verteld met behulp van afbeeldingen.

Daarna hebben de kinderen een masker gekleurd en kregen ze een sticker om erop te plakken. Hier waren ze heel blij mee. We hebben gezongen, gespeeld en geknuffeld met de kinderen. Er was een jochie bij die zo graag wilde zingen dat hij continu “Re aga tempele” inzette. Het was een mooi begin van het kinderwerk. We hopen dat de groep zich de komende dagen uit gaat breiden. Hier bidden we voor.

Shackrepair

Na een moeizame start zijn we onder leiding van Philippe naar de shacks vertrokken. In een nieuw geplaatste shack hebben we onze eerste lamp geplaatst. Verder hebben we geïnventariseerd wat we voor andere shacks nodig hebben om deze op te kunnen knappen. Na de lunch wilden we opnieuw verder gaan maar Philippe was erg vertraagd. We hebben ons nuttig gemaakt op de bouw door specie aan te maken en twee vrachtwagens stenen met de hand te lossen. Gelukkig konden we ons verder dienstbaar maken op de bouw zelf.

Bouwen

Met 13 man zijn we ingedeeld voor het bouwen. Enthousiast wordt er om 8 uur gestart met stenen sjouwen, stenen uitladen (een nieuwe lading stenen moet met de hand van de vrachtwagen worden geladen) en metselen. We moeten alleen wel behoorlijk wennen aan Afrikaans bouwen. Niet al het materiaal is aanwezig. Daarnaast is de Afrikaanse aannemer blij met onze hulp, maar hij controleert (en corrigeert) wel alles.  Dat is even wennen. Op de bouw staat een betonmolen, maar die werkt niet, zo maakt een Afrikaanse bouwvakker met een shirt van de Barneveldse Ballonfiësta duidelijk. Dat moet dus met de hand. Dat heeft chef-cement Bob vandaag geweten. Wat een zwaar werk! Tussendoor wordt de bouw nog geopend door een lokale welzijnswerkster met gebed en een stukje uit Zijn Woord. De toekomstige crèche bewoners zijn hierbij aanwezig. Om 11 uur stond iedereen te metselen, ongeacht ervaring. Arjan de professionele metselaar was daar even beduusd van, maar kan er om lachen. De snelheid van het metselen van de onervaren metselaars is wel wat lager trouwens. Rond het middaguur trakteert ome Koos op een goede maaltijd waarna we vrolijk verder kunnen. Er komt wat meer structuur in en iedereen vindt langzaam zijn plekje. Chefs van de bouw; Jaap en Arjan, pakken hun taak ook prima op en geven onderricht. Op vele manieren een leerzame dag dus! Hoever we gaan komen met de bouw is lastig in te schatten. Afgaande op het enthousiasme komt het gebouw volledig klaar. Afgaande op het resultaat van vandaag zal er wel wat werk overblijven voor onze Afrikaanse vrienden. Die bouwen namelijk vrolijk mee. Morgen weer met volle kracht (en waarschijnlijk wat spierpijn voor de kantoormensen) verder! We weten immers waar we het voor doen.

Robbert: Vandaag na het werk met Theo rond gescheurd in de pick-up van Koos terwijl de rest met de bus ging. Vanavond nog een uitleg gehad over de sterren waaronder Venus en Jupiler.

Henriette: Wauw mijn 1e dag op de bouw zit erop! Zo he, dat was behoorlijk zwaar. Volgens die Afrikaanse aannemer was ik een natuurtalent in metselen, goed he!! 🙂 Ik ga heerlijk vroeg mn bedje in, morgen begin ik met kinderwerk! Erg veel zin in, tot spreeks..! Dikke knuffel Jet

Roelof en Willie: Ja Henk die Biltong(??) hebben we de eerste dag al gehad, heerlijk. Ik ga op zoek voor je en Henk W.: we vieren die verjaardag nog wel een keer. Geweldige ervaring hier. Groetjes en liefs van R. en W.

Celia en Jaap: Hoi lieve kids fam. en vrienden. Vandaag eindelijk gedaan waarvoor we gekomen zijn. Wel even wennen te bouwen  met zo weinig goed materiaal we willen meer als dat we kunnen. Verder wordt goed voor ons gezorgd en hebben een fijne groep XXX Pap, Mam, C + J.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

nl_NLDutch