Hart voor de zaak

Dagverslag dinsdag 14 februari

Om 06:00 uur worden we gewekt door de zachte, warme stem van Jan Torn. Iedereen wordt rustig wakker en kleedt zich aan, om vervolgens een heerlijk ontbijtje te eten met een lekker eitje.

Om 7:45 uur zit iedereen topfit in de bus om op weg te gaan naar de bouwplaats. De kindjes staan al te zwaaien en te springen als we aankomen. We zijn de bus nog niet uit of ze vliegen ons al om de nek. Na een kwartiertje met de kindjes te spelen gaan we weer verder met het project.

We worden in  groepen opgesplitst: De ene groep gaat verder met de fundering van de school, de tweede groep gaat het township in om de kinderen te vermaken en de derde groep gaat, na wat vertraging, bezig met het repareren van de slechtste shacks in Borolelo. Op de bouw is het net als gisteren warm en zwaar, maar wel erg leuk. Jan Torn zorgt erg goed voor ons met allerlei eten en er is zelfs een extra pauze ingelast. Beter kan het niet! Henk houdt als een echte chef goed toezicht over alles wat er gebeurt.

‘s Morgens verloopt het kinderwerk wat stroef, de kinderen vertrouwen het nog niet helemaal, dus er zijn maar 10 á 15 kinderen. Later wordt het wel erg gezellig en de ouders roepen na deze morgen zelfs ‘We love you!’.
Na de heerlijke maaltijd die Jan klaargemaakt heeft, gaan de kinderwerkers weer de township in, deze keer verloopt het veel beter. Er zijn wel 60 kinderen meegelopen om naar een Bijbelverhaal te luisteren en spelletjes te spelen. De kinderwerkers gaan er helemaal in op en doen gezellig mee.

De groep die de flessenlamp zou gaan aanbrengen in een shack komt tot de conclusie dat het geen nut heeft om deze in het dak te plaatsen vanwege de slechte staat van de shack. Daarom breken ze voor de middagpauze de shack tot de grond toe af. Na de lunch sjouwen ze nieuwe houten palen naar de shack en plaatsen deze in de grond. Vervolgens wordt de shack met behulp van de oude golfplaten weer opnieuw opgebouwd.

Al met al een zeer geslaagde dag voor de productiviteit van de hele groep; we hebben met de hele groep erg hard gewerkt. De beelden van de erg armoedige shacks hebben bij mensen toch wel traantjes opgeroepen, maar dat is erg logisch. We zijn klaar met werken en dus moeten we allemaal vies, afgepeigerd en stinkend weer de bus in. Zonder de mensen die de shacks repareren, want die willen het per se af hebben. Dat is wat je noemt ‘hart voor de zaak’.

Jan Torn vertelt ons dat we tot 17:45 uur hebben om lekker te douchen, te zwemmen of te chillen. Zes mensen gaan zwemmen en de rest blijft bij het kamphuis om te chillen in de zon. Om half 6 komen de shackreparateurs terug, dus we lopen wat vertraging op.

Uiteindelijk stappen we in de bus om naar een valentijnsdiner te gaan in een nabijgelegen bejaardentehuis. Als we aankomen staat op het bord dat het een tehuis voor verzwakte mensen is. We worden hartelijk verwelkomt door de gastvrouw en krijgen een heerlijk 3-gangen menu. We hebben de 2 liedjes: ‘We shall overcome’ en ‘Re Aga Tempele’ gezongen (met enige tegenzin van sommige personen). Alle mensen die een vriendje of vriendinnetje thuis hebben zitten, missen deze wel erg op valentijnsdag! Gelukkig vinden zij wel troost bij elkaar. Bij deze willen we al die vriendjes en vriendinnetjes alsnog een fijne valentijnsdag wensen! Wij gaan om 22:30 uur slapen en hoeven morgen pas om 07:00 uur op!

xxx Shaantje Pappie (Shanice), Thomie (Thomas), Roosje (Rooswitha), Mieke (Meike), Babs (Babette) & Chef Beunhaas (Henk)

Shanice: Lieve allemaal, ik heb het hier heel erg naar mijn zin en het werken is erg leuk, maar wel zwaar! De berichten op mijn broek zijn erg leuk en Roos ik lachte me inderdaad kapot! Blijf alle nieuwtjes maar sturen! Tom ik hoop dat je mijn valentijnskaartje hebt ontvangen, heb je stiekem wel een beetje gemist! Loveyouall!!

Thomas: Liefste familie en vrienden en vriendinnen, het is echt helemaal super hier! Ik geniet met volle teugen en ik werk als een beer :). Ik mis jullie zo onderhand wel een hoor. En houden jullie het nog een beetje nu het zo rustig in huis is? Mathijs, wil je de eredivisie uitslagen er even op zetten elke week?(A). Ik hou van jullie!!

Rooswitha: Lieve allemaal, wauw wat is het geweldig hier! En ja net zoals elk jaar als de zon schijnt ben ik al weer heeerlijk verbrand. Ik heb nog geen kinderwerk gedaan, en kijk daar wel erg naar uit. Al die kindjes zijn wel erg lief. Hoop lekker veel reacties te krijgen want dat is wel heel leuk om hier te lezen. tot snel , en mis jullie wel hoor!

Meike: Hee lieve allemaal!  het is super hier! Ik heb tot nu toe alleen nog maar de bouw mogen doen. wel zwaar! op de bouw ben ik wel wat onhandig. Ik val iedere dag over kruiwagens en vandaag hebben ze me met 2 man uit het cement moeten trekken. de reacties vind ik super! zeker iedere dag blijven doen! ik hou van jullie en tot snel 🙂 xxx

Babette: Hee allemaal. Het is echt zo geweldig hier ! Ik geniet echt. En vind het super om met alle lieve kindjes te spelen. Vandaag en gister bouw gedaan. Is echt zwaar, heb spierpijn joh ! Ben ook na de eerste dag al best verbrand. En Afrika is zo mooi. Het vliegen was echt super! Heb echt zo’n lol. Hoe is het thuis? Laturzzzzzz ! liefs xxxx

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

nl_NLDutch