Oktobergroep kijkt terug op bijzonder project

Van 19 oktober tot 3 november was een groep van 18 volwassenen in Zuid-Afrika om in de township Borolelo aan de slag te gaan.

Na een voorspoedige reis en een weekend om te acclimatiseren kon begonnen worden met diverse werkzaamheden in de crèche die dit jaar uit de grond is gestampt. Het nodige verfwerk, afhangen van deuren, betegelen van toiletgroepen en aanleggen van riolering waren de hoofdtaken. Daarnaast was het kinderwerk ook een belangrijke taak. De kinderen die niet naar school gaan in aanraking brengen met het Evangelie, er voor ze zijn, een spelletje met ze doen, ze iets leren. Het is zo belangrijk. En omdat de groep dicht bij de crèche aan het werk was, konden ze ook kinderen wassen en soms van wat andere kleding voorzien. Die kleding speelde overigens een heel grote rol in dit project.

De groep heeft namelijk op een bijzondere manier de leiding van God mogen ervaren in dit project. Achteraf begon dat al bij de planning die in Nederland opgesteld werd, waarin het voornemen was om de 2e zondag een ‘zwarte’ kerkdienst bij te wonen. Dat bleek niet mogelijk en dus waren ze de eerste zondag in deze kerk aanwezig. Een typisch Zuid-Afrikaanse dienst met zang en dans. Maar ook met een bijzondere boodschap van de voorganger John Mochudi voor de groep. Hij legde bijzondere nadruk op het belang van het verstrekken van voedsel en kleding. Op zich begrijpelijk, maar wat John niet kon weten, was dat de groep ca. 80 kilo nieuwe kinderkleding had meegebracht. Ze moesten daar dus duidelijk die zondag zijn.

Met nadruk is dus ook gezocht naar adressen waar we met voedsel en kleding het verschil mochten maken. En dat is gelukt. Geholpen door lokale werkers zijn adressen in de township  geïnventariseerd. Op in totaal 15 adressen konden mensen blij gemaakt met een kleding- en voedselpakket. Mensen in bijzonder moeilijke omstandigheden. Ziekte, geen inkomen, geen ID, geen  voedsel. Opa’s en oma’s die voor kleinkinderen moeten zorgen. Een weduwman die zelf ziek is en geen werk heeft met drie kleine kinderen. Een jonge moeder met twee kleintjes zonder enig  vooruitzicht in een shack die volledig zwart geblakerd was als gevolg van een binnen gestookt open vuur. Deze shack is dan ook grondig onder handen genomen. Een nieuw dak met lichtfles en het oude dak (met de binnenzijde naar buiten gekeerd) als zijwand weer geplaatst. En een mogelijkheid om buiten te koken gemaakt voor deze vrouw. Daarmee werd het weer een beetje leefbaarder.

De groep heeft veel nood gezien en een kleine bijdrage mogen leveren in de levens van deze mensen. Wat aan kleding over was, is geschonken aan een kindertehuis, een klein winkeltje en aan de gemeente van John Mochudi waar ze de boodschap zo duidelijk te horen kregen.

Ook mochten ze eerdere projecten in Reagile bezoeken om daar te genieten van wat er tot stand gebracht is en wordt. In deze projecten zijn kleine reparaties gedaan. Uiteraard was er tussendoor tijd voor ontspanning: een bezoek aan Pilanesberg National Park en een fijne middag na de dienst op de tweede zondag. Op de terugreis moesten natuurlijk nog wat souvenirs bemachtigd worden in Hartbeespoortdam. Tot slot hebben ze het Voortrekkersmonument in Pretoria bezocht, waarna ze na een lange reis weer veilig op Schiphol mochten landen.

Er kan worden teruggekeken op een bijzondere reis, met een groep bijzondere mensen, met bijzondere ervaringen, die iedere deelnemer ook weer op zijn of haar eigen manier beleefd heeft. Mensen zijn verrijkt, niet alleen in Afrika, maar ook in de groep. Prachtig zoals God aan het werk is met ons allemaal. Dankbaar kan worden teruggekeken op een bijzonder project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

nl_NLDutch