[2010aug] De eerste werkdag

Verslag van maandag 2 augustus

Het is half 7 op Shalom: opstaaaaaan. Iedereen staat al snel in z’n alleroudste kleren en bouwschoenen. Om half 8 staat het ontbijt voor ons klaar, een lekkere boterham met ei, banaantje erbij. Onze buik zit al snel vol en we hebben genoeg energie om aan onze eerste werkdag op de bouw te beginnen. Om half 9 staat de bus voor ons klaar om ons naar het bouwterrein te brengen. Het is maar tien minuten rijden. Daar aangekomen krijgen we een welkom van de schoolleiding en bekijken we de bouwplaats. Het is de bedoeling dat we de fundering van twee klaslokalen afmaken, om er daarna op te kunnen bouwen. Maar 80 handen op een paar vierkante meter grond werkt niet handig, daarom beginnen we tegelijkertijd met het aanleggen van een speel/ trapveld voor de township. De start verloopt maar moeizaam, er is te weinig gereedschap. In totaal beginnen we met 5 kruiwagens, 4 scheppen en 2 pikhouwelen. Veel mensen staan dan ook een beetje toe te kijken met de handen in de zakken (Nou eigenlijk in werkhandschoenen, hé Job;))
Eerst gaat een groep mensen de bouwplek onkruidvrij maken. Doordat de bouw een tijdje heeft stilgelegen is er veel onkruid gegroeid binnen de funderings-muren van de lokalen. Een aantal andere mensen gaan Dagga (specie, cement) maken. Hard werken hoor, zonder cementmolen! Deze cement wordt, samen met bakstenen, gebruikt om de muren op te vullen tot een gelijke hoogte. De ruimte die nu onkruidvrij is gemaakt moet worden opgevuld met oude bakstenen en gruis. Dit blijkt nog een heel karwei te zijn. Er liggen twee enorme hopen met oude stenen en zand. Dit moeten we over twee muurtjes verplaatsen, wat behoorlijk wat creativiteit vereist. Dit puin dient als ondergrond voor de betonnen vloer. Zodra de leerlingen pauze hebben maken ze kennis met ons. We zijn verbaasd dat de kinderen zo goed Engels spreken. Het is geen probleem om een gesprek te voeren met een kind van 9 jaar. Om half 1 hebben we eindelijk pauze. We genieten van de “sop” van Koos en kilo’s vers wit brood. Baie lekker!
Na de middagpauze ging het werk ons een stuk makkelijker af! We werkten beter samen en sneller. Iedereen was hier tevreden over. Rond 3u sloeg de moeheid toe. Maar pas om 4u konden we vertrekken (thanks to our busdriver).

Bij thuiskomst sprint iedereen naar de douches toe, aangezien iedereen bruin ziet van het gruis. Aangezien de hoeveelheid warm water erg beperkt is wil iedereen graag als eerste onder de douche staan. 🙂 Na het douchen heeft een groot deel van de groep nog een goed gesprek op de trap in de warme namiddagzon. Daarna beginnen we om 17:30 uur met de GoeieMiddagGesprekken. ‘s Avonds krijgen we een typisch Zuid-Afrikaans gerecht: Bobotie. Een lekker toetje na maakt het eten compleet.
Aangezien we een muzikale groep hebben wordt er na het eten opnieuw lekker gezongen!

We genieten hier met volle teugen, daarom groeten en kom ons maar halen!

Job, Laura, Berdine, Tom, Gerard-Jan en Cornelie

Job:Hallo Schatjes en iedereen, zoals jullie zien heb ik een topgroep. Mag en David, ik vermaak me hier goed maar mis jullie ook wel! verder geniet ik met volle teugen van de sterren en alle andere dingen. Klazina als je dit leest! ik heb nog niets gevonden maar houd mijn ogen open.

Laura: Haai iedereen, hoe is het daar? ik had gehoopt dat we vandaag de berichten konden lezen, maar helaas. Verder gaat alles hier nog goed en het eten is ook heerlijk. dikke knuffel!!!!

Berdine:hallo almal! hoe ist by julle? ist die by regen by julle of sie julle die son? ek vermaak my hier kostelyk. ek stuur vor julle die groete!
Tom: Genieten!

Gerard-Jan: De groeten!

Cornelie: Ik voel me nog steeds thuis hier. Het bouwen was weer heerlijk, ik weet waarvoor ik het doe! Hopelijk gaat alles nog goed daar, volgend jaar gaan we allemaal genieten van dit mooie land:D Lieve groeten Rockie

Comments are closed.

nl_NLDutch