Over SHIB

Wie wij zijn

Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld (SHIB) is een christelijke non-profitorganisatie. De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers die zich vanuit hun geloof inzetten voor een blijvende verandering in Zuid-Afrika. Een land waar de apartheid zijn sporen heeft nagelaten. Door samen te werken met de lokale bevolking en organisaties slaan wij een brug tussen verschillende etniciteiten en werelddelen.


Het bestuur bestaat uit:

  • René van der Boon -- voorzitter
  • Ilona Luchtenberg -- administratie
  • Matrick Hazeleger -- penningmeester
  • Jetze Baas -- adviseur
  • Simon Voogd -- projectleider
  • André Groenewegen -- marketing


Wij geloven in

Een betere wereld

God roept ons op anderen te helpen. SHIB werkt deze opdracht uit in het noordwesten van Zuid-Afrika. Een gebied waar armoede, werkeloosheid en geweld een grote rol spelen.

De hoop van het evangelie

In ons werk laten wij ons leiden door Gods evangelie. Wij bouwen aan de toekomst, maar Hij geeft de eeuwige toekomst. Die boodschap geven wij graag door!

De kracht van samenwerken

Alleen door samen te werken met de lokale bevolking kan SHIB een blijvende verandering creëren. Dit heeft al geleid tot diverse succesvolle projecten.

Waar wij werken

Sinds 2004 is SHIB actief in de gemeente Kgetlengrivier, ongeveer 200 kilometer ten westen van Johannesburg. Deze gemeente bestaat uit een aantal dorpen waaronder Koster en Swartruggens. Tientallen inwoners van deze plaatsen wonen in de sloppenwijken Reagile, Derby, Mazista en Borolelo.

Een aantal van hen is geregistreerd, maar ook veel inwoners zijn illegaal. Hierdoor hebben zij geen toegang tot sociale voorzieningen zoals medische zorg en scholing. Deze illegalen hebben de bijnaam ‘plakkers’ en wonen in golfplatenhutjes aan de rand van de sloppenwijk.

Verder tref je in de sloppenwijken veel weeskinderen. Zij hebben hun ouders verloren door aids of zijn achtergelaten door hun moeder. Vrouwen in de sloppenwijken zien dit vaak als enige uitweg wanneer zij door verkrachting zwanger zijn geworden of de financiële middelen niet hebben om een kind op te voeden.

Het werkeloosheidscijfer in de sloppenwijken is namelijk erg hoog en deze uitzichtloze situatie zorgt ervoor dat veel inwoners hun shillings (lokaal geld, red.) uitgeven aan alcohol om hun omstandigheden voor even te vergeten.


Wat wij doen

Het leven in een sloppenwijk is uitzichtloos. Door gebrek aan scholing zijn de meeste inwoners werkeloos, en om de tijd te doden en hun problemen te vergeten is het alcoholgebruik in de wijken hoog. Samen met lokale organisaties wil SHIB deze vicieuze cirkel doorbreken en hen weer een toekomst bieden.

Dit doen we door te bouwen aan maatschappelijk vastgoed, het geven van cursussen, en zelfvoorzienend leven te stimuleren. SHIB kiest ervoor om maatschappelijke projecten van de lokale bevolking te ondersteunen. Vaak zijn zij al gestart met bijvoorbeeld lesgeven vanuit huis, maar is er vraag naar meer ruimte.

Door deze maatschappelijke gebouwen te realiseren, zorgen we voor een veilige haven voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving zoals (wees)kinderen en gehandicapten. Daarnaast creëert zo’n gebouw werkgelegenheid en bindt het de gemeenschap samen.

Hoe jij ons kunt helpen

Ga mee op reis

Tijdens een reis kun je zelf meebouwen aan onze projecten. Zo bieden we de mogelijkheid om kennis te maken met een andere cultuur en bij te dragen aan een betere wereld.

Meer informatie

Sponsor bouwmaterialen

Om onze projecten te realiseren hebben wij allerlei (bouw)materialen nodig. Door deze te sponsoren kunnen we gebouwen sneller opleveren.

Bekijk de webshop

Word donateur

Dankzij donateurs kan SHIB blijvend hulp bieden aan de meest kwetsbare groepen. Wij investeren in opleidingen en stimuleren zelfvoorzienend leven.

Support ons
en_GBEnglish