Terug naar het begin

Vanmorgen begon het GMG om 7:30 uur dus het was uitslapen 😉. In ons boekje stond vandaag het onderwerp ‘Redding’ centraal. Het is bijzonder hoe je als groep soms afwijkt van het oorspronkelijke onderwerp en tot waardevolle gesprekken met elkaar komt. Zo kwamen wij vanmorgen in ons gesprek met elkaar uit bij de schepping. We keken al met een bijzonder gevoel terug op ons gesprek, maar we wisten niet dat het nog bijzonderder zou worden…

We vertrokken om 9.00 uur met de twee busjes naar Swartruggens. We waren namelijk door Pastor Venessa (initiatiefnemer van het CCC) uitgenodigd om de dienst bij de Agapé-gemeente bij te wonen. Dit is de enige gemeente in de regio waar iedereen welkom is, ongeacht ras of kleur. We werden ontzettend warm welkom geheten waarna we met elkaar zongen. Het kinderkoor had ook nog 2 liederen voor ons voorbereid, die ze met volle overgave zongen! Daarna zongen we met iedereen ons lied, zo bijzonder!

Venessa begon vervolgens haar preek, waarbij ons GMG-groepje een flashback had van het gesprek van ’s morgens. De preek ging namelijk ook de schepping en het doel van ons leven en bestaan. Het was indrukwekkend hoe nauw dit aansloot op ons gesprek met elkaar.

Na de dienst hebben we met elkaar koffie gedronken en kennis gemaakt met de mensen daar.

Vervolgens gingen we door naar onze volgende afspraak… en wel een heel bijzondere, namelijk naar Koos en Willemien.

Toen SHIB de eerste reizen maakte, verbleef de groep altijd bij hen op de boerderij. Inmiddels gaat dit niet meer omdat Koos en Willemien beide al de 80 gepasseerd zijn. Voor velen van ons bijzonder om weer even bij hen terug te zijn! Een grote teleurstelling dat Koos vanmorgen onwel werd, nadat hij voor ons de groente uit de tuin had gehaald. We hopen en bidden dat het heel snel weer beter met hem zal gaan!

We hebben met Willemien gezongen, theegedronken en geluncht. Daarna bleef een deel van de groep bij Willemien om het avondeten voor te bereiden. Het andere deel van de groep ging met Bakang (pleegzoon van Koos en Willemien) een wandeling maken van 2,5 uur over hun land. Een gebied van wel te verstaan 1138 hectare! Begin september is daar helaas weer een grote brand geweest en is 500 hectare land verbrand.

En weer een mooi nieuw begin, want tijdens onze wandeling waren wij getuigen van nieuw leven: een kalfje werd precies geboren toen wij bij de ‘stal’ in het land aankwamen. Vervolgens zijn we doorgelopen naar de koeien en werden we vermaakt door de bijzondere verhalen van Bakang. Na de wandeling hebben we samen met Willemien en haar twee kleindochters gegeten en werden we getrakteerd op een heerlijke zelfgebakken cake. Toen moesten we toch echt afscheid van elkaar nemen. Het was een geweldig weerzien!

Lieve groetjes,
Janny, Jan K., René, Henk W. en Michelle

Lieve allemaal,
Gek om te beseffen dat ons GMG groepje vandaag voor de laatste keer de blog schrijft en we nog maar vier dagen hebben om te werken in Borolelo. Het weekend is fijn, maar ik heb toch wel echt weer zin om weer aan de slag te gaan! Nog een klein weekje en dan zien we elkaar weer!
Hopelijk gaat het met iedereen goed daar! Veel liefs Michelle

Lieve allemaal in Nederland,
Vanmorgen naar de Agapé gemeente in Swartruggens geweest. Bijzonder om dit mee te maken. De enige kerk in de regio waar alle rassen samenkomen. Het was waardevol hierbij te mogen zijn. Morgen weer aan het werk en dan nog een paar dagen voordat het er weer op zit. Nog even lekker er tegenaan. Ik mis jullie best en hoop jullie straks bij gezondheid allemaal weer te zien. Groetjes en knuffel voor Joah en weer een extra koekje voor Zoeÿ (wat een verwend hondje😉), René

Beste Annie en de kinderen en kleinkinderen,
Dit is de laatste blog van onze groep. Ik wil jullie bedanken voor de berichtjes die jullie geschreven hebben. Het gaat verder heel goed met mij. We hebben een hele fijne en indrukwekkende dag gehad! Heel veel liefs, Henk W. papa en opa

Lieve allemaal,
Wat gaat het snel nu de laatste week. Ik mis jullie erg en hoop jullie gauw weer te zien. Het gaat heel met mij hier. Hou van jullie allemaal.
Dikke kus, ma oma Janny

Hoi spookjes en de rest,
Bedankt voor jullie mooie berichtjes. Er wordt elke keer weer naar uit gezien! Vandaag een prachtige kerkdienst beleefd waar we allemaal één waren. Zo zou het in Nederland ook moeten. Hier gaat alles goed. Ik hoop jullie snel weer te zien! Ik zie er naar uit om Yadi en Febe weer te kunnen knuffelen. En Hennie natuurlijk ook 😉 Hennie, groetjes van Willemien. Ze kende je in combinatie met Janny zeker nog!
Groetjes opa Jan K.

Persoonlijke berichtjes:


Lieve allemaal,
Zoals jullie kunnen lezen hebben we een mooie week achter de rug. De safari viel wat tegen, beesten waren lui. Van de kerk heb ik genoten alsmede van het bezoek aan Koos en Willemien. Koos hebben we niet gesproken, want hij was ziek. Morgen een nieuwe week met werk, genoeg te doen.
Veel liefs Joop

Lieve allemaal,
Nog een paar dagen en dan is het alweer voorbij. Wat een mooie en gezegende dingen hebben we al meegemaakt. Gisteren genoten van de natuur in Pilanesberg en vandaag een bezoek gebracht aan Koos en Willemien. Wat een gastvrij ontvangst weer. De komende dagen kan ik er weer tegen.
Liefs van omie Alie en ook van opa Jan

Lieve Jannie, kinderen en kleinkinderen,
Wat een zegen dat ik hier maar zijn en dat de Here God met ons is. We hebben vorige week heel veel werk mogen verrichten. Morgen weer een nieuwe week. Ik mis jullie wel. Stan, nog bedankt voor het doorgeven van ons cluppie.
Groetjes en tot zaterdag,
Willem

Lieve allemaal,
De tijd vliegt! Intussen heb ik leren metselen en indrukwekkende verhalen gehoord over spanningen tussen donkere en blanke mensen. De kinderen zijn bijna allemaal blij als ze ons zien. Gaat alles goed bij jullie? Is Pingo er al?
Groetjes Elles

Hoi hoi,
Hoe is het bij jullie? Hier is gelukkig het zonnetje weer gaan schijnen en kunnen we daar nog even van genieten tijdens onze werkzaamheden hier. Afgelopen zaterdag zijn we op jeepsafari geweest. Wat een beleving was dat! Ik mis jullie wel hoor. Voor iedereen een dikke pakkerd en tot snel!
Liefs Janoeska

22 Responses to “Terug naar het begin

 • Lieve Michelle en Rien, geweldig wat jullie doen. Mijn petje af voor wat jullie en jullie allemaal over hebben voor onze medemensen die zo onderbedeeld zijn. Alle bewondering voor jullie allemaal. Liefs papa.

 • Naomi en Emiel
  2 maanden ago

  Hoi pap en mam,

  Wat fijn dat jullie z’n hechte groep zijn geworden. Ook leuk om te lezen over liefdevolle gemeente. En wat gaaf dat jullie de leeuw hebben gezien!

  Geniet nog van deze week, wij missen jullie ook.

  Liefs Naomi en Emiel.

 • Lieve mama en noes.
  Wij zijn hier begonnen met aftellen hoor!
  De boys kunnen niet meer wachten!
  Papa en Lennart, Bart en Maeve hebben vanavond bij ons gegeten. Papa’s lievelings eten gegeten mosselen met uiensoep 😂 goeie combinatie ook.
  Geniet van jullie laatste dagen! Wij kijken er naar uit om jullie weer te zien!
  Dikke kus.

  Ar en Mars

 • Hé pap,
  Nog een week aan de slag en dan kun je weer lachen om home videos kijken. Het is wel gek hoor een zondag zonder papa en mama. Het gaat wel goed, hoor.
  Je krijgt de groeten van Wim en Germa.

  Tot de volgende blog.

  Bloei!

  Liza en Huub

 • Hoi pap,

  Het is wel rustig hoor zonder mama en Floortje! Ik moet de hele week werken dus de week zal snel voorbij gaan en dan zie ik jullie allemaal weer. Ik kan niet wachten op zaterdag als ik je lekker kan ophalen. Nog heel veel sterkte en kracht met het werk wat je/jullie nog mag doen deze week.

  Liefs,

  Lotte en HW

  • Hoi Wim en de rest,
   Geniet nog van de tijd ,dat jullie daar zijn. Wat fijn,dat jullie zulk mooi werk daar verrichten. Gods nabijheid toegewenst!! groetjes, Rut en Evelien

  • Hey lieve mams,

   Dat is weer eens een ander weekend, mooi op tijd uit je bed😅 ook leuk voor een keertje. Je ziet dan wel hele mooie dingen🥰
   Morgen weer aan het werk, weer een paar dagen bikkelen. Fijn om zo betekenisvol voor de mensen daar te kunnen zijn. Hun basis verbeteren. Suc6 en een fijne week met elkaar!
   Liefs Debby X O

 • Joop en Gerrie Hermsen
  2 maanden ago

  Mooi dat jullie een goede zondag hebben gehad. Morgen weer met frisse moed er tegenaan. Zoëy voelt zich steeds meer thuis.

 • Lieve pa, Erik, tante Jans en ome Jan,

  Wat leuk om al jullie verhalen weer te lezen. Jullie laatste week in Afrika is alweer aangebroken, wat gaat de tijd snel! Hopelijk kunnen jullie deze week net zo veel werk verzetten als afgelopen week.

  Hier gaat alles goed, de meiden hebben vakantie dus we kunnen lekker relaxen ‘s ochtends 🙂
  Het is hier ondertussen wel echt herfst geworden, hebben zelfs de winterjas maar weer opgezocht.

  Heel veel succes en plezier weer morgen!

  Liefs,
  Tom, Tamar, Eloise, Amélie en Romée

  • Esther Pansier
   2 maanden ago

   Hoi pap, Simone en Mike,

   Bijzonder om te lezen weer!

   En wat vliegt de tijd. Heel veel succes deze week weer! Voor je het weet zitten jullie in het vliegtuig terug. Als ik Lorèn vraag waar opa is zegt ze ‘tietuig, met ome Mike en tante Mone’.

   Groetjes van hier!

 • Joost Dorrestijn
  2 maanden ago

  Hi Mariëtte!! Hopelijk gaat het allemaal goed daar. De safari ziet er mooi en indrukwekkend uit zeg. Wordt een mooi film/foto avondje als je terug bent. Hou vol, we zien je snel weer!!
  Joost, Nanda, Maaike, Milou en Bas

 • Petra muizelaar
  2 maanden ago

  Lieve Michelle en Rien hoe apart dat dit je laatste verslagje alweer is Chel. Ik denk dat jullie allemaal het gevoel hebben dat er nog zoveel moet gebeuren en jullie er nog maar 4 dagen zijn, maar hoe prachtig wat jullie allemaal al gedaan hebben en vooral hoe de kinderen ook genoten hebben van wat jullie met ze hebben beleefd en ze in deze dagen hebben meegegeven. Zo trots dat jullie mee zijn gegaan, ben heel benieuwd of jullie volgende keer weer meegaan. Ik hoop dat jullie de aankomende dagen nog veel kunnen doen zodat jullie met een voldaan gevoel kunnen terugkeren naar Nederland
  Hou van jullie en dikke knuffels
  Liefs mama Petra

 • Lieve Jet,

  Wat leuk dat je nu ook bij Koos en Willemien bent geweest! We hopen dat je het nog steeds fijn hebt daar en een lichtje kan zijn!

  In Nederland is de herfst echt begonnen.. dat uit zich in meerdere keren kletsnat regenen en beide gelijk oorpijn, dus je mist niks.

  Wat een ontzettende lieve foto van jou en trouwens je metselwerk ziet er strak uit. Van Wim mag je in de achtertuin beginnen!

  Liefs,
  Vera en Cas

 • Lieve Rien,michelle,opa & omie leuk verhaal veel plezier nog groetjes Evy🫶

 • Richard Graftdijk
  2 maanden ago

  Mooi verhaal weer, het moet ook voor de dorpsbewoners een bijzondere ervaring zijn.
  Het is een zinvolle, maar ook interessante reis!

  Het is hier erg fris geworden dit weekend, vorige week dronken we nog koffie buiten..

  Pingo komt komende dinsdagavond en gaat zondag of maandag weer terug.

  Groeten uit Beverwijk en Egham!

 • Hoi opa Willem

  Leuk dat ik al je verhalen kan lezen.
  Ik mis je wel heel erg ik ben ook heel trots op Jouw dat je de mensen daar zoo goed helpt.
  Hoop dat je nog meer mensen kan helpen

  Dikke knuffel en kus van zoë

 • Hoi allemaal geweldig om de natuur mogen zien met al de wildedieren.
  En natuurlijk ook de kerkdienst daar .
  En vandaag weer veel sterkte bij het veder werken van alles wat jullie daar doen.
  De groetjes aan allemaal
  En de xxx voor mijn lieve Jannie
  Hip

 • Hoi Elbert,
  jullie beleven weer een mooie tijd daar. Elke morgen bij m’n 1e bakje koffie lees ik jullie verhalen. Geniet nog maar even van de mensen daar en vooral van het weer, want hier is de 1e nachtvorst alweer geweest…
  Succes met het werk!
  Groetjes, Corine

 • Hoi lieve opa

  Ik vind het leuk om te horen dat je het fijn hebt gehad en leuk om je foto’s te zien en je verhalen te lezen ook wel fijn om te horen dat dit je laatste blog is eigenlijk aan de ene kant want dan ben je weer snel thuis want ik mis je

  Hou van jou liefs emma

 • Lieve Erik, pa, tante Jannie, ome Jan en alle andere toppers,

  Nog een paar dagen bikkelen en dan zit het er alweer op! Wat hebben jullie al veel mooie dingen gedaan.
  We zijn trots op jullie!

  We gaan hard aftellen nu hoor, want we missen je wel Erik. Heel veel succes nog even en tot zaterdag!❤️

  Liefs en een dikke knuffel van Lynn, Swen en Geraldine

 • Hoi Heuvertjes,
  Goed te lezen en zien dat jullie (weer) genieten van Afrika. Mille vraagt zich af of Alie alweer goed afscheid heeft genomen van Willemien?
  Succes nog met het werken daar!
  Groetjes van Mille & Tineke

 • Hey Pap, tante Marianne, Jannie, noes, ome Willem, Erik, en Mr.A,

  Erg leuk om al jullie verhalen te lezen. Hopelijk is Koos weer opgeknapt. Schrikken zeg, sund die man!
  Nog een weekje jullie best doen allemaal en dan kunnen jullie weer lekker uitrusten in nederland😋

  Dikke knuffel en tot snel allemaal.

  Liefs van Bennart en Gerina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch