Afscheid nemen bestaat niet, toch wel..

Shack

Vandaag zijn we nog een ochtendje verder gegaan met shack repair. In totaal 2 shacks opgeknapt in bijna 3 uur tijd. De eerste shack was van 4 weeskinderen, de oudste was 21 jaar oud en de jongste 11, de oudste zorgde al zo´n 10 jaar voor alle kinderen. In deze shack hebben we vooral kleine gaatjes gedicht met teer, grote gaten gefixt met golfplaten en een raam geplaatst. In de tweede shack woonden wat meer mensen, daar hebben we een deur in gezet met een slot erop. Shack repair deden we vandaag met Dani, Norah P, Lukas, Marthe en Sophie.

Bouw 
Vandaag was de laatste dag op de bouw. Zoals altijd begonnen we met het sjouwen van stenen. Daarna hebben we nog gemetseld. Er waren tijdens de bouw wel veel pauzes, waardoor we niet zo snel konden doorgaan als we wilden. Tijdens de momenten dat we wél konden werken, konden we gelukkig wel flink gas maken. Er wordt geschat dat er ~600 stenen gelegd zijn, wat nog best netjes is voor de tijd die we hadden.

Na het leggen van de laatste stenen gingen we lunchen met de hele groep op de bouw, omdat de eigenaresse van het CCC, met een paar andere mensen en een fotograaf langs kwam. Dit was ter afsluiting van de bouw. Vanessa vertelde hoe blij zij, de mensen van de omgeving en God zijn met ons werk. Hierbij las ze, in het Zuid-Afrikaans, Psalm 127 voor. Het was een gezellige laatste dag.

De foto’s van de bouw zijn trouwens opgeslagen op een manier die de laptop niet kan openen, dus die staan helaas niet op het blog.

Kinderwerk

Vandaag gingen we eerst naar de school toe waar we met de kinderen hebben gespeeld. Toen gingen we lopen om kinderen te verzamelen alleen herkenden de kinderen ons gelijk dus dat was niet zo moeilijk. We zijn met ze onder een boom gaan zitten en hebben daar kettinkjes met ze gemaakt. Daarna hebben we nog wat liedjes gezongen en hebben we tasjes met cadeautjes uitgedeeld. Dit vonden de kinderen helemaal geweldig. Daarna zijn we terug gaan lopen om te lunchen met de mensen van de bouw.

Middag

Na de lunch op de bouw en de foto voor in de krant gingen we terug naar de sloppenwijk om daar voedselpakketten uit te delen bij de shacks die we hebben gerepareerd. De mensen waren daar gelukkig erg blij mee. Ook kregen we de kans om (met de hulp van vertalers) vragen te stellen aan de bewoners. 

Naast voedselpakketten hadden we ook ontzettend veel pakketten bij ons met speelgoed, potloden, knuffels, etc. voor de lokale kinderen. Die spullen hadden we in Nederland al verzameld en bewaart om hier in Afrika uit te delen op de laatste dag. Het verdelen liep wel redelijk hectisch, met weinig overzicht wie al had. Ondanks dat waren de kinderen wel echt heel erg blij met wat ze kregen. Nadat we klaar waren met het uitdelen van onze dingen was er ook kort de gelegenheid, voor degenen die wilden, om de lokale begraafplaats te bezoeken. We waren daar niet heel lang, maar het was wel heftig om te zien hoeveel kinderen en baby’s er ook tussen lagen. 

Een bijbel als hoeksteen
Afscheid bij een shack na uitdelen voedselpakket
Ons genie van die kos

Sophie:

Jooo besties, de reis zit er alweer bijna op helaas ☹. Morgenochtend vertrekken we alweer naar het vliegveld. CMSW: Ik mis jullie zeker hoor en heb zin om de avonturen te vertellen en weer gezellig te komen werken! Oma: Gaat alles nog steeds goed? Ik kom snel op bezoek hoor 😊. Gezinnetje: Alles goed met Frenkie? Ik heb heeeeel veel zin in maccie en sushi!! Ohja Koentje, ik vind het heel leuk om al je berichtjes te lezen, heb ervan genoten kleine. Kunnen jullie een hoodie meenemen naar schiphol want ik hoorde dat het zon 40 graden kouder is in Nederland. En niet vergeten mij op te halen he. Tot vrijdag, dikke knuffel Sophie

Ruben
Hoi allemaal! Over een paar dagen zal ik de meeste van jullie wel weer zien. Hier heb ik natuurlijk zin in, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik hier niet weg wil. Het voelt nog niet af, hoewel we vandaag wel de laatste werkdag hadden. De stenen van de bouw zijn nog niet allemaal gelegd, er liggen op de Witte Duif nog meer knuffels om uit te delen aan kinderen en er zijn nog honderden, zo niet duizenden, shacks hier om te verbeteren. Sterkte nog komende dagen zonder mij, of geniet ervan. Vul zelf maar in. Groetjes Ruben

Ilvy

Halloo iedereen! We gaan alweer bijna terug naar Nederland. Ik heb echt super veel zin om jullie allemaal weer te zien vooral papa en mama, Dianne en natuurlijk frituuravontuur. Ik heb echt heel zin om jullie al mijn verhalen te vertellen en mis jullie heel erg. Maar heb het ook heel erg naar mijn zin hier dus wil eigenlijk ook niet weg. Het is echt superleuk hier en heel gezellig met iedereen. Ik heb vandaag de laatste dag bouw gedaan wat wel heel raar was omdat het gebouw nog lang niet af was. We hebben nog wel een gezellig laatste avond hier en dan gaan we alweer onderweg naar Nederland. Tot snel! Liefs Ilvy

Lieske

Hoii allemaal thuiss!! Morgen beginnen we alweer aan de lange terugreis (heb stiekem al wel weer zin om jullie weer te zien). Maar nu nog even laatste dagje genieten op de witte duif, zie jullie snel!! Ik ben nog steeds niet heeel erg verbrand en hoop wel een beetje bruiner dan jullie thuis te zijn 🙂

Ohja roos ik mis HSM jammen ook wel dus dat doen we wel weer snel hahah. Lieve groetjes Lieske 

Tijmen

Hey iedereen! De tijd die we hadden in Afrika zit er al bijna op :(. Voordat ik dit schreef was ik al bezig met het inpakken van mijn tassen. Gelukkig heb ik het wel echt heel er naar mijn zin gehad hier! Vandaag was ik ingedeeld bij de bouw waar ik best wel van heb genoten. ’s Ochtends was het best wel heet, maar richting het einde kwamen er gelukkig meer wolken waardoor ik het iets beter uithield. Ik zit trouwens wel op de manken kar (zelf noemen we het stichting zonnebloem). Voor het lopen had ik namelijk echt te weinig energie gehad. Zelfs met mijn plekje in de stichting had ik graag meer energie gehad soms. Ook heb ik er ’s avonds een extra handicap bij gekregen trouwens. Zondag heb ik namelijk, lomp als ik ben, op mijn bril gezeten waardoor ik nu moet leven met mijn zonnebril.

Sabine trouwens, matig dit… Van alle kleuren die je kon kiezen was groen toch wel echt de slechtste keuze hahaha. Viel wel te verwachten tho dus I guess dat ik toch mee zal moeten leren leven. Misschien dat ik ook nog maar kaal moet gaan hier nu ;). Zie ik je trouwens vrijdag in Nijkerk?

Tot binnenkort iedereen! joejoe

Sifra

Hiii iedereen thuis, Helaas zit onze tijd in Afrika er weer bijna op ☹. Ik heb het hier nog steeds heel erg naar mijn zin en wil eigenlijk nog niet naar huis, haha. Mort: wat fijn dat het van onze bestie Arnold mag! En nog bedankt voor het voeren van Tom en Kevin, leven ze nog steeds? Abby: wat ziek dat we kor(&)nijn(en) hebben. Ik kom vrijdag op kraambezoek. Wil & Nike: vanaf maandag worden de lessen weer echt super leuk 😊, ik heb echt heel erg veel te vertellen. Opa & oma Nap: ik ben het aller belangrijkste niet vergeten: ik bid nog steeds elke dag! Hannanas: bedankt voor het knuffelen van Morris, wil je hem nog een knuffel geven :). Sjoerd: ga je nog lekker? Tante Jans: We moeten snel weer een xtje shoppen, ik heb heel veel om te vertellen. Mam: bedankt voor de reacties elke dag, ik vond ze heel erg leuk 🙂 (ook bedankt namens Anne voor jouw reactie). Pap: bedankt voor het lenen van je pet. Hij heeft het heel goed gedaan! Voor de rest: bedankt voor jullie reacties. Tot vrijdag! Xx Sief Ps: vergeten jullie mijn winterjas niet 🙂

Jan

Het was een dag met heel veel uitdagingen. Er moest, nog een deur komen v oor de laatste shack. Liefst 2 maar die waren in Swartruggens niet te koop. Zou Koster ze hebben?  Gelukkig een. Maar hoe haalden we die op? Ik had de hele periode niet met mijn eigen kar kunnen rijden maar dat kwam nu goed uit. De alternatieve weg was nu ook voor mijn kar geschikt en zodende ging er even voor 7 op uit naar Koster om me later met de deur bij de groep in huis te laten vallen en kon deze gelijk worden geplaatst. De andere shack hebben we dus gelaten voor wat het is maar deze wel in de middag voorzien van een voedselpakket. Al het werk werd inde morgen afgerond zodat we rond 1 uur samen met de board van het c.c.c. maar vooral ook met de burgemeester ons werk konden beëindigen. Er moest een feestelijk tintje aan zitten dus ik had ijs geregeld maar wie er ook kwam naast alle leden van de c.c.c. geen burgemeester.   We hebben het toen maar zelf gedaan. Foto’s en verhaal volgen later als de plaatselijke pers er over heeft geschreven. Op de witte duif waren de voorbereidingen gedaan en zouden Wouter en ik het eten verzorgen.  Het werd een combi van Afrikaanse braai en een Hollandse Chinese rijsttafel. Ze hebben gesmuld.  Geen bonte avond maar een gezellige avond aan het kampvuur. Tussen deze bedrijven door moesten de leerlingen nog een brief schrijven aan henzelf over hoe ze over een jaar terugkijken op nu. In de gesprekken rond het vuur is de groep met thuis bezig, bitterbalen, sushi en is die en die aanwezig maar ook een groot aantal heeft het gevoel dat het werk hier niet klaar is en lest hier zou blijven m het af te maken. Maar we moeten weg, de tickets zijn geboekt. Afscheid nemen bestaat niet dus toch. Later op deze dag schrijf ik het laatste blog. Tot straks, Jan 

33 Responses to “Afscheid nemen bestaat niet, toch wel..

 • Goede reis !!! Tot morgen Liek !! Ik ben ook weer thuis
  Kus mama

 • Hi Ilvy,

  Weet niet of je dit nog leest, maar toch maar even een berichtje. Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt! Wij missen je ook hoor! Heel veel plezier met de terugreis. Kun je nog ff lekker filmpjes kijken en rustig aan doen. Als je thuis bent willen we natuurlijk alles horen! Goede reis en tot morgen! Dikke kus van ons!

 • Jeetje Sophie twee weken zijn alweer voorbij! Gezellig en fijn om je morgen weer te zien en te spreken. Ik kijk er naar uit❣️ Wat fijn dat je het naar je zin hebt gehad en dat je kan terugkijken op twee hele mooie weken en wie weet ga je ooit nog eens terug…… Goede reis terug. Dikke knuffel van ons allemaal ❤️

 • Hennie Meerveld
  7 maanden ago

  Lieve Ilvy,

  Fijne terugreis lieverd!!

  Xxx

 • Sandra Schalk
  7 maanden ago

  Hoi Tijmen,
  Op het laatst nog weer een berichtje van jou 🙂 Ik had al verwacht dat je bij de ‘manken’ zou horen. Als je weer thuis bent moeten we even werk maken van de bril en zorgen dat je energielevel weer omhoog gaat!!
  Maar volgens mij had je het verder ontzettend naar je zin! Mooi om te lezen!
  Maar nu zit het erop en ga je weer naar huis. Een goede behouden reis terug! Misschien kom je nog aan wat leren voor de toetsweek toe??
  Op Schiphol mag je trouwens naar Marije uitkijken, die komt jou ophalen.
  Veel liefs, Mama

 • Lieve Iris en uiteraard de hele groep

  Ontzettend bedankt voor al jullie verslagen en berichten. Wij vonden dit echt super fijn om zo van jullie te horen en een beetje een idee te hebben waar jullie de hele dag druk mee zijn geweest.
  Wat hebben jullie mooi werk gedaan!! Trots op jullie ❤️

  Lieve Iris morgen doen wij een drukkie
  💋papa, mama en Roderik

 • Ha Nienie,
  Ik weet niet of je dit nog leest?…. Hopelijk kun je toch nog genieten van deze laatste momenten in ZuidAfrika…
  Op de kaart staat: “wat zo diep in je hart zit, kun je door de dood niet verliezen”. En zo is het! Ik geef ze hier een dikke kus van jou! Tot snel lief meisje <3 <3 <3

 • Lieve Nathan,
  Het zit erop! Rugzak vol ervaringen, belevenissen, herinneringen neem je mee.
  Het is dan ook weer loslaten, ook al ligt er nog zoveel te doen. Daar gaan anderen weer mee verder.
  Nu de terugreis! Weer vliegen! Een hele goede reis! We wachten je op Schiphol op met je winterjas, die heb je hier helaas nog weer nodig.
  Tot in Nederland!!!
  ❤️ pap en mam

  • Floralie van de Fliert
   7 maanden ago

   Lieve Dani en Wilanda,
   Goeie reis terug!! Doe voorzichtig en kan niet wachten om alle verhalen te horen!
   Kusjes, Floor

 • Joas..

  Goede reis naar huis!! Sterkte met afscheid nemen en loslaten van wat je daar hebt opgebouwd. Lijkt me heel lastig… het verschil is zo groot hè!?

  Tot gauw!!! 😘
  Mam pap Bart en emma

  • Lieve Selinde,
   We wensen je een hele goede reis naar huis. Hopelijk wat voorspoediger dan de heenweg.
   Zin om je verhalen te horen en ook zin in gezellig weer wat samen te doen.
   Tot snel. Liefs mama

 • Beste allemaal,
  Wat een mooi avontuur hebben jullie beleefd als we zo alle verhalen lezen en foto’s zien. Complimenten voor het vele werk wat gedaan is. Respect voor jullie doorzettingsvermogen als het weer eens anders ging dan verwacht. Ook naar de staf die verantwoording draagt en telkens maar weer oplossingen moet bedenken. Chapeau!!

  Als bestuur zijn we bovenal God dankbaar voor alles wat Hij gegeven heeft. Wij wensen jullie een goede terugreis.

  En don’t forget: You can’t change Africa, Africa changes you.

  Namens het bestuur van SHIB,
  René van der Boon
  Voorzitter

 • Lénora Hendriksen
  7 maanden ago

  Hey lieve Luuk, fijn dat je het zo leuk hebt gehad daar helaas is het nu al voorbij. Voor ons ging het heel langzaam de tijd dat je weg was want we miste je. Voor jou ging het waarschijnlijk heel snel omdat je het zo leuk vond. Ik hoop dat de reis goed gaat verlopen.
  Groetjes Leentje

 • Ello Tijmen,

  Ik moet eigenlijk best wel lachen als ik dit lees. Het is wel weer iets voor jou om op je bril te gaan zitten. Het groen is al heel erg weggevaagd, dus je hoeft een stuk minder bang te zijn (tenzij ik het nog even herverf ;)).

  Ik zie je vrijdag weer!

  Groetjes,
  De liefde van je leven 😉

 • Danielle van Laar
  7 maanden ago

  Hé moppie (Chananja),

  Een heel goede terugreis gewenst. Het zal zeker lastig zijn om Zuid Afrika achter je te laten. Weet dat er op je gewacht word.

  Lieve groet,
  Papa, mama, Gian, Joachim en Abe

  En dikke kus oma

 • Danielle van Laar
  7 maanden ago

  Beste leiding en alle andere deelnemers,

  Goede terugreis gewenst. We hopen jullie in Nederland weer te zien.

  Groeten vanuit Wekerom

 • Hey Marthe,
  ik weet niet of je dit nog leest als jullie al onderweg zijn. Gelukkig toch nog daggie shackrepair gedaan. Kan niet wachten tot morgen. We zullen er zijn. Geniet nog even van de laatste indrukken en dan kan je eindelijk alles aan ons gaan vertellen. Ben echt heeeeeeel benieuwd. Love you!

 • Hey Tijmen, wat leuk om jullie verhalen weer te lezen! Hopelijk hebben jullie een goeie terugreis! Ik kijk ernaar uit om je weer te zien en alles van je te horen!

 • Matthias geile snuifbeer ik miss je 😘😘😘

 • Jo Matthias,

  Ik heb alvast je brommer rijklaar gemaakt zodat we samen kunnen crossen.

  Ik mis je

  • Ja kom dan met zen 3 voor extra plezier 💪

  • Tobias en mama
   7 maanden ago

   Lieve Anneloïs,

   Wat leuk om nog een verslag te lezen van gisteren. Ik denk dat je dit niet meer leest omdat je al onderweg bent waarschijnlijk.

   Een hele goede terugreis en tot snel. Liefs van papa en mama en je broertjes en zusje.

   Ook nog de Groetjes van oma!!

 • Hey ilvy! Wat leuk allemaal!!! Fijn dat je het naar je zin hebt gehad maar ook weer heel fijn dat je weer naar huis komt🥰juup wil nog 1 ding tegen je zeggen… je moeder heet henk! Haha groetjes uit oostenrijk en we komen snel om al je verhalen te horen! Dikke kussen van isabelle, juup en je tante mariska

 • Hoi iris..

  Genoten van alle verhalen en foto’s.
  De tijd is om gevlogen.
  Morgen weer lekker thuis.
  Hele goeie reis terug..
  Groetjes oma evers

 • Goedemorgen Ilvy
  Welkom thuis Ik vond het heel leuk om alles wat zo ver weg is zo mee te maken voor jou een hele beleving maar voor mij ook mooi om te zien
  We hopen dat het een goede terugreis mag zijn
  Weer heerlijk terug in Voorhuizen bij je ouders broer, zus en verdere familie
  Tot dinsdag als je komt eten
  Goede reis terug en probeer zoveel mogelijk te slapen dan is de reis ook korter altijd mooi meegenomen

  Tot weerziens Groetjes Oma Taxi

 • Hey Dani,

  Mooi dat je ook het shack repair hebt gedaan!

  Weet of je dit nog leest, maar een hele goede reis naar het koude Nederland gewenst!
  Ik kijk er naar uit om jullie weer te zien en de verhalen te horen.

  Als ik er aan denk dan zullen we je winterjas meebrengen. 😶‍🌫️

  Groetjes, ook aan Wilanda!

 • Sonja van Kruistum
  7 maanden ago

  Hey Dani, Wilanda en de rest van de groep,

  Weet niet wanneer jullie dit lezen, maar wens jullie een voorspoedige terugreis toe! Lastig om los te laten, zeker als het voor je gevoel niet af is, maar dit werk stopt niet met jullie en zal z’n uitwerking in en door jullie ook niet missen!

  @Dani: er ligt een briefje op het aanrecht om je winterjas en/of hoodie mee te nemen, want het zal hier wel weer ff acclimatiseren zijn…

  Kijk er naar uit om jullie in de armen te sluiten! Tot gauw!

 • joo bestie sophie! Zozo dus je gaat alweer terug na 2 fantastische weken in zuid-afrika! We kijken al uit naar je verhalen! Ik heb zelfs morgen helemaal uitgepland voor de planning voor de toetsweek zodat ik naar jou mooie verhalen kon luisteren! 🥰 Met frenkie gaat het goed en hij is zenuwachtig voor morgen! We hadden erover nagedacht om hem mee te nemen naar het vliegveld.. maar dat was toch niet zo’n heel goed idee. Fijne reis terug en maak er nog een gezellige dag van met de groep
  ciao (is doei in het afrikaans denk ik) Groetjesss

 • Leonie Huijsmans
  7 maanden ago

  joo norah h! de twee weekjes in afrika zijn gewoon alweer bijna voorbij, hoe dan? hopelijk heb je het super erg naar je zin gehad, ik ben heeeeel benieuwd naar al je verhalen! fijne reis morgen, tot snel lieverddd x Leo

 • Hallo moppetoetjes,
  Wat jammer dat het er weer op zit zeg! Ik ben stiekem wel blij want dan zie ik jullie eindelijk weer. Maar voor jullie is het wel balen. Ik zie er nu al naar uit om jullie weer te zien. Norah haar enthousiast verhalen, Ilvy die het zo verteld zodat het bijna voelt alsof ik daar ook was. Nathan die stoer gaat doen met z’n spierballen hahah. En Lieke die alles heel vrolijk vertelt.
  Doe alsjeblieft voorzichtig en kom weer heel in Nederland. Fijne reis!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch