Voedselpakketten voor Zuid-Afrikanen tijdens lockdown

Zuid-Afrika had een van de meest strikte lockdowns ter wereld en dat zorgde voor wanhoop onder de lokale bevolking. Er ontstonden lokale initiatieven om iedereen door deze moeilijke periode heen te loodsen, en hoewel de regels in het land inmiddels zijn versoepeld, wordt voor de Coronapiek nog gevreesd.

Al in maart besloot de president van Zuid-Afrika het land op slot te doen door onder andere fabrieken te verplichten om de werkzaamheden te halveren en een verbod op de verkoop van alcohol en sigaretten in te stellen. Veel mensen kwamen daardoor in moeilijkheden waaronder de crècheleidsters uit Reagile en Mazista. Het Touch Community Network zag de nood en besloot hen te ondersteunen met voedselpakketten. Al snel werd dit een heuse campagne die zich uitbreidde van Rustenburg tot in Koster en Swartruggens.

Volgens initiatiefnemer Angela Meuwsen doen veel verschillende bevolkingsgroepen een beroep op de voedselpakketten. Veel slumbewoners kunnen nauwelijks rondkomen. “Voor hen is deze situatie moeilijk omdat ze geen middelen hebben, geen spaarrekeningen, geen vaste baan,” vertelt Meuwsen. Toch komen niet alle voedselpakketten in de sloppenwijken terecht. Touch Community Network werd namelijk ook overspoelt met berichten van buitenlanders die geen toegang hebben tot overheidssubsidies en blanke Afrikanen die hun baan zijn kwijtgeraakt.

Uiteindelijk werd ook het nieuws in Zuid-Afrika gedomineerd door ellenlange rijen bij voedselbanken en kwam de nadruk steeds meer te liggen op de sociale en economische gevolgen van de lockdown, waardoor deze niet langer gehandhaafd kon worden. Na ongeveer twee maanden is de meerderheid van de Zuid-Afrikanen nu weer aan het werk en zijn ook praktisch alle winkels weer geopend, en dat terwijl de Coronapiek nog verwacht wordt. De grenzen blijven nog wel dicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

nl_NLDutch