De voetjes van de vloer in de ‘sniekhete’ kerk

Ein-de-lijk uitslapen. Om 07:30 werden we wakker gemaakt, veul beter dan 06:00! We werden wakker in een enorme hitte, het zou vandaag 40 graden worden met een uv-straling van 13 (in Nederland is dit maximaal 8!). Deze dag begon dus al met veel water drinken en smeren. 

Na het ontbijt waren we klaar om de hitte te trotseren, maar eerst nog even uitwaaien in de achterbak van de pick-up. Deze verkoeling duurde niet lang, want daarna stapten we alweer in de zwus (zweet bus). We gingen op weg naar de zwarte kerk in Reagile. Daar werden we letterlijk en figuurlijk warm ontvangen en toegezongen door een kinderkoor. De sfeer zat er goed in en ons ritme werd goed getest; dansen, klappen, zingen en springen, alles hebben we gedaan met de kerkgangers. 

Deze kerkdienst was totaal anders dan wat wij in Nederland gewend zijn. Tijdens het bidden spatte de emotie er vanaf; mensen knielden, huilden en baden hardop. Iedereen vond het mooi om te zien hoe vol van geloof en passie deze mensen zijn. Nu was het aan ons de beurt om ‘My Lighthouse’ voor in de kerk te zingen. Voorafgaand waren we bang om af te gaan, maar de mensen maakten ons alleen maar enthousiaster. We hebben ons uiterste best gedaan om net zo enthousiast te zingen en te dansen als de Zuid-Afrikanen en dat is schijnbaar gelukt. Ze wilden ons lied nog een keer horen en zongen en dansten allemaal mee. Het was bijzonder om ook samen met de gemeente te zingen, in plaats van alleen maar te luisteren. Zo hebben we ‘Let it shine’ en ‘Re aga Tempele’ gezongen. Nadat we nog een paar liederen hebben gehoord, was het tijd om weer te vertrekken richting de Witte Duif. Maaaar, dit niet zonder een typisch Afrikaans afscheid: knuffelen, high-fives uitdelen en ‘love you’ roepen. Het was een indrukwekkende en mooie ochtend!

In de middag hadden we veel vrije tijd. Gezellig met z’n allen gezwommen, spelletjes gedaan, in de zon gelegen en geschreven in onze boekjes. De tijd vliegt. We missen de mensen thuis, maar het liefst zouden we hier nog wel langer willen blijven (ook zonder telefoon 😉). 

Knuffels, Ilse (leiding), David, Rosalie, Sharon, Romee en Kristy 

Kristy: Lieve mensen in Nederland. Zoals hierboven al staat: ik mis jullie allemaal, maar ik zou hier het liefst nog wel even willen blijven. De tijd vliegt, nog maar 4 dagen voordat we het vliegtuig in stappen. Elk moment is genieten hier en we doen en zien zoveel! Op de foto zien jullie mij op de bouw, dat vind ik ook heel erg leuk om te doen, maar kinderwerk is wel leuker. Het is niet te beschrijven hoe blij wij de kinderen hier maken. Maandag heb ik voor het eerst shackrepair, ben heel benieuwd en dinsdag heb ik voor de laatste keer bouw. Papa en mama: ik vind jullie berichtjes echt zo lief. De berichtjes van de rest zijn ook echt heel leuk! Wel blijven doen he? En moeders het gaat goed met mijn witte huidje hoor! Nog maar één keer verbrand haha. Van Gulikjes: ik ben benieuwd naar jullie foto’s en filmpjes, maaaar ik heb ook genoeg wat ik aan jullie wil laten zien 😉. Tim ik mis je heel erg en ik heb nu al vet veel zin om je vrijdag op Schiphol te zien, hou van jou! Dikke kus van Kristy

David: Lieve allemaal, Ik heb nog absoluut geen zin om naar huis te gaan, terwijl we donderdagnacht al moeten gaan vliegen. Deze week veel mooie en heftige dingen gezien, die ik jullie thuis allemaal wel ga vertellen 😉. De hitte is alleen wel enorm hier, vanwege een hittegolf. Maar soms is dat niet erg, zoals vandaag, want dan liggen we de hele dag aan het zwembad. Gisteren (zaterdag) hadden we alle geluk dat we nog op safari konden! Heel veel mooie dieren gezien. Kuddes olifanten liepen op een paar meter afstand van onze bus! De foto van mij en Mart is van zaterdagochtend in de safaribus. Vandaag zijn we dus naar de kerk gegaan, echt een mooie ervaring. Deze middag weer lekker relaxen aan het zwembad. Morgen weer naar de bouw, dinsdag weer kinderwerk. En papa; laat me wel ff weten hoeveel Chelsea – Ajax geworden is! Groetjessss!!! 

Rosalie: Hee schatties! Ik heb al heel veel foto’s gemaakt, vooral van de omgeving, in de townships en natuurlijk op safari! Daar heb ik trouwens echt enorm van genoten!! Morgen mag ik weer gaan bouwen en dinsdag weer kinderwerk doen, superleuk! O en ik ben al wel wat bruiner geworden, ik hoop dat jullie me vrijdag nog herkennen 😉. Trouwens, ik heb helemaal geen moeite met het vroege opstaan hier, maar ik mis m’n ontbijt al wel, maar ben inmiddels overgestapt op pindakaas haha! Lieve Armando, ik ben heeeel benieuwd naar het boekje over Roos, die gaan we snel lezen! Het zwembad hier is supermooi en ik heb er al een paar keer in gezwommen, maar vind het stiekem een beetje koud, oeps. O, en lieffie, nog maar een paar nachtjes slapen tot je verjaardag!!! Een hele hele hele dikke knuffel van mij. Blijf vooral berichtjes sturen, want daar geniet ik enorm van! Dit is trouwens m’n laatste berichtje, dus alvast tot vrijdag! Kusjes, Rosalie

Sharon: Lieve Nederlanders bedankt voor de leuke berichtjes en blijf me wel op de hoogte houden, elke dag ben ik weer benieuwd!  ik ben erg benieuwd naar mijn kamer en hoe het met jullie allemaal gaat (dus ook met mijn oma’s, zussen, Sem en Ollie). Jammer genoeg word ik hier niet echt bruin maar voor de rest kan ik erg goed mijn plekje vinden bij de kinderen en op de bouw voel ik me ook helemaal thuis. Ook heb ik hier een lichte koekjes verslaving (minimaal 3 pakken koek per dag). Dit is wel mijn 2e en laatste keer dat ik kan reageren, dus tot vrijdag. O en Daantje, over alle kleine dingen en wat je eet haha ik vind alles best😉 Veel liefs Sharon. PS. Vergeet niet de groetjes te doen aan de LEEUW EN LEEUWINNEN (heel erg sorry  Charlotte en Maro ik kan niet wachten😉). O en Michelle Deen Iris en ik zijn erg benieuwd naar jouw CHE verhaal. 

Romee: Heey lieve allemaal, Wat een lieve berichtjes! Echt leuk dat oma en de kiwi’s ook hebben geschreven!!Hoe gaat het verder met jullie? Marijn, hoe is je wedstrijd gegaan? En hebben jullie al geoefend met riv door te tunnel enz? Hier alles prima, ik geniet heel erg, wat mij betreft had het allemaal nog langer mogen duren, maar de tijd vliegt. Het is zo mooi hier, zo indrukwekkend! En de cultuur is zo anders hier! Ik heb nu alles wat betreft bouw, shack repair en kinderwerk gehad. Ik denk toch dat ik kinderwerk het leukste vind van allemaal, lekker met de kindjes spelen. Ik mis jullie wel hoor! Jammer dat we weinig persoonlijke berichtjes kunnen sturen, de vorige keer had ik heel weinig tijd om een iets te schrijven… Maar goed, de rest van de verhalen komen wel als ik weer thuis ben 😉 Ik heb trouwens ook nog een aantal foto’s gemaakt, maar die laat ik dan thuis zien! Hoe is het met de rest van de familie? En hebben jullie het druk? En mama, wat superleuk voor je dat je met kerst naar Cuba gaat!!!!! We gaan je wel missen dan hoor! Nog even voor papa dan, jij had gevraagd wanneer ik met kerst moet werken. Volgens mij de tweede kerstdag, maar ik durf het niet uit m’n hoofd te zeggen, dus ik zou het heel leuk vinden als we dan de andere dag bij Miranda of opa en oma gaan eten! Heel veel liefs, voor opa en oma’s, de kiwi’s en iedereen (en natuurlijk ook aan de diertjes, haha 😉), en tot vrijdag!! XXX Romee

Ilse: Zoals jullie kunnen lezen hebben deze kanjers het reuze naar hun zin. Ik heb ze totaal nog niet horen klagen, zelf corvee wordt met plezier gedaan. Het is echt een fijne groep en ik mag veel van ze leren. We hopen jullie vrijdag allemaal weer in goede gezondheid te zien…. Want ik mis thuis wel een beetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch