Een drukke dag

Lieve mensen in het regenachtige Nederland, 

Vanochtend heerste er een heerlijke rust op de Witte Duif, totdat de wekker ging op kamer 3 om half zes. Er werd gebonkt op de deuren en ook de mensen op de tweede verdieping zijn wakker geschreeuwd. Die zonsopgang moest natuurlijk echt gezien worden. Na vijf minuutjes op het balkonnetje was het ook wel weer mooi geweest, want die zon ging redelijk snel. Een paar mensen zochten nog naar een longontsteking bij de ochtendduik, terwijl de rest weer snel naar bed rende. 

Na een goed ontbijtje vertrokken we met de bus, voor de verandering een keertje geen pech vandaag, echt een fuifje! (Wat het natuurlijk altijd is hier, op het Witte Duifje.) De helft van de groep werd gedropt bij de bouw, de anderen reden een stukje verder naar de township. Vijf uitverkorenen gingen helpen bij shack repair en de overige gingen kinderwerk doen. 

De bouw

Op de bouw aangekomen konden we gelijk beginnen met het duwen van kruiwagens vol cement (zelf geschept door onze echte strijders) en met het betonvlechten. Bij het kruiwagenlopen hadden we misschien iets teveel enthousiaste werkers, wat voor veel gezelligheid zorgde, maar ook voor een overvloed aan pauzes. Een paar van onze onhandige harrieszijn bijna mee gestort het beton in, maar iedereen is nog heel. De schrijvers van dit verslag hebben zelf niet gewerkt aan het betonvlechten, maar hebben natuurlijk goed geobserveerd hoe ze bezig waren. Ze hebben ongetwijfeld harder gewerkt dan hoe het er uitzag. In tegenstelling tot de hoog eisende kinderwerkers vonden wij de lunch fantastisch. (Je zou toch echt denken dat je na het zien van sloppenwijken je eten wel waardeert, nou, mooi niet dus.) Nadat we van de broodjes worst genoten hadden, pakten we het werk weer op. Enkelen onder ons raakten ietwat afgeleid en er was sprake van een klein cementincidentje. Dit leidde tot vieze kleding, vieze gezichten en vieze armen. (Ja Tamara, Roos en Mart, we doelen op jullie kinderachtige gedrag.) Al met al was het een geslaagde dag op de bouw. Een groot deel van de geul is nu gevuld met cement en het metselwerk komt steeds dichterbij. 

Shackrepair

De mensen van het shackrepair hebben een efficiënte dag gehad. Een shack is compleet vernieuwd met een nieuwe deur, nieuwe golfplaten en de gaten zijn gevuld met teer. Een nuttige verbetering voor de bewoners dus. Ook hebben onze kanjers de kinderen een leuke dag bezorgd door met ze te spelen. Naast al deze mooie en positieve gebeurtenissen was het wel een heftige ervaring. Het dichtbij bekijken van desituatie van de mensen hier hakte er goed in. Bizar was hoe in het voddententje achter de shack een voorraad lege drankflessen lag. Waarvan zeker duidelijk was dat de bewoonster hier meer dan voldoende gebruik van had gemaakt. De indrukken die we hier krijgen zijn soms moeilijk te verwerken, maar samen kunnen we dit een plekje geven. 

Kinderwerk

We begonnen met een incidentje dat wat traumatische sporen bij Yvonne heeft achtergelaten. Lees hier meer over bij de categorie ‘Blooper van de Dag’…

Aangekomen op de school werden we overspoeld doorknuffels van de kinderen. Met zes kinderen op schoot en op de rug werden onze haren, waar we zo ons best op hadden gedaan vanmorgen, losgerukt en doorgekamd alsof we een klimrekwaren. Na een halfuur lang knuffelen en kindjes optillen (spierballen krijg je echt niet alleen maar op de bouw) gingen we de sloppenwijk in om wat kinderen op te halen. Toen we een grote groep hadden verzameld begonnen we met wat zingen, kleuren, plakken en natuurlijk dansjes doen. Bas en Anouk hebben nog een bijbelverhaal verzorgd. Er werden creatieve, mooie creaties gemaakt door de kinderen. Sharon en Liona hebben nog even hun voetbalkunsten geshowd met wat kinderen uit de wijk. We eindigden met een balspel: iedereen houdt een kleed vast met een gat in het midden, waar een bal op werd gegooid. Iedereen moest zijn best doen om de bal in het gat te krijgen. Na een dik kwartier mislukte pogingen besloot Ilse onder het kleed te kruipen en haar hand door het gat te steken om de bal te pakken. Natuurlijk deden we alsof Ilse niks had gedaan en wij dit spel geflikt hadden met onze eigen talenten.
Na op de bouw een broodje knakworst gegeten te hebben, die veel ketchup nodig had om hem door de keel te krijgen, gingen we terug naar de township om deel twee van de dag te doen. Aan het eind van de dag waren we gesloopt, maar ook ontzettend voldaan. 

Blooper van de dag: Yvonne werd achtergelaten midden in de township. Ze stond rustig te wachten op de social workers, de buschauffeur vond dit echter geen goed idee en peerde hem. Een halve straat verder begon Ilse te schreeuwen waar haar wederhelft nou was. Na Yvonne flink getroost te hebben en haar verteld te hebben dat we écht van haar hielden, kwam alles weer goed en kwamen we veilig bij de school aan. 

Geschreven door Mart, Babette, Liona, Mika en Henrianne.

Mart: In tegenstelling tot de andere heb ik helaas geen heel verhaal voor jullie. Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier in het prachtige Afrika. Iedere dag zit weer vol met leuke, indrukwekkende, vermoeiende en  vooral fantastische gebeurtenissen. Ik hoop dat het in Nederland ook goed met jullie bleekgezichten gaat en voor nu de groeten.

Mika: Net zoals Mart heb ik eigenlijk ook niet zoveel te vertellen… Ik heb het leuk hier, en de tijd gaat veel te snel. Veel meegemaakt, vooral vandaag in de townships, tussen al die kinderen. Ik zie vast nog wel een keer een berichtje verschijnen? PS Ik heb paps z’n nieuwe SD-kaartje al drie keer volgeschoten met plaatjes

Babette: Hee hee, allereerst wil ik even zeggen dat ik jullie berichtjes allemaal echt zo leuk vind! Is echt een leuk momentje van de dag om ze te lezen altijd:) Vind het jammer dat ik niet elke keer kan reageren, maar weet dat ik dr van geniet. Heb tot nu toe nog geen katten gezien Oomsie, maar vond het een heerlijk verhaal. Wat hebben we samen toch een leuk cadeautje geregeld! Pap, ik heb zo het idee dat je dat bericht over je cadeau niet zonder invloed van mama en Naomi hebt geschreven, maar fijn dat je er blij mee bent, wat goeeeed! Leuk dat je die nieuwe fiets er ook doorgedrukt hebt. Oh en het liedje heet My Lighthouse. Mis jou en mama wel, vind het jammer dat ik niks kan sturen, maar volgens mij worden jullie goed op de hoogte gehouden door de ouderapp. Jappie, je krijgt de groeten terug hoor. Vind het lief dat je reageert:)  En lieve kader comebackjes, ook jullie berichtjes waren erg leuk. Al heb ik nog niks gehoord van Marti en Maxie:( Maar in ieder geval, wiskunde c heb ik nu niet eens meer nodig, kan inmiddels zo goed knippen! Ik hoop dat jullie het allemaal leuk hebben en dat het weekendje op de club gezellig was, maar daar heb ik wel vertrouwen in. Ik begin jullie wel steeds meer te missen, hoop stiekem dat jullie mij ook wel een klein beetje missen. Vind het trouwens super lief dat jullie vloggen, kan niet wachten om het te zien! En alvast heel veel plezier op vakantie Emsie!                                                                         En Wiljan, ik hoop dat je het een beetje kan verwerken dat Kim niet teleurgesteld was, moet vast voor een deukje in je ego gezorgd hebben. Ben erg benieuwd naar je berichtjes met m’n moeder, ze mist jou bijna net zo erg als dat ze mij mist. Beetje pijnlijk. Ik heb het super erg naar m’n zin, de groep is heel erg gezellig en we doen steeds vette dingen. Over 5/6 daagjes mag ik weer op jullie reageren, dus voel je niet genegeerd:)  Kusjes

Liona: Lieve pap, mam, Lotte en iedereen. Heel erg bedankt voor jullie berichtjes iedere dag, het is echt mega leuk om alles te lezen. Ik geniet hier enorm, Zuid-Afrika is zo mooi! Ik voel me behoorlijk thuis hier, terwijl ik zo ver van huis ben. Volgende keer als ik hier kom zou ik wekenlang met een cabrio rond kunnen rijden en wandelen (ik word oud ja). Alles is zo leuk en gaaf hier, op de bouw zijn voelt echt goed. Vandaag heb ik voor het eerst kinderwerk gedaan, dat was echt een bijzondere ervaring. Pap, onze luxe bussen waren van korte duur. We hebben de zwanus (zweet anus) bus terug die jullie ook hadden, en hebben al twee keer met pech langs de weg gestaan. Gelukkig was het beide keren mega gezellig en vloog de tijd voorbij. Lotte, hoe was Soldaat van Oranje? Laat maar even aan de meiden weten dat ik ze mis en het naar me zin heb. En hoe warm het hier is hihi. Ik ben nu twee keer vroeg opgestaan om de zonsopgang te bekijken, echt ontzettend mooi. Ik kijk uit naar alle dingen die we nog gaan doen.
Ik hou ontzettend veel van jullie en zie jullie snel weer. Laten jullie even in berichtjes achter hoe het met jullie gaat? Dikke kus.

Henrianne: Hoi allemaal! Het is hier nog altijd heel gezellig, al begint het weinig slapen er wel een beetje in te hakken. Fijn dat ik gemist word, zowel door het thuisfront als door Cas hahaha. Ik had hem nog eigenlijk niet echt gemist, maar zeg dat maar niet tegen hem ?. Voor Harma, Kiki, Romy, Marlies en Maureen: we hadden vrij snel door welk briefje van wie was en we vinden het superleuk om berichtjes van jullie te krijgen en te lezen. En Britney: ik wacht nog altijd op de korfbaluitslag ? Laat even weten hoe het met jullie gaat! Liefs Henrianne

Jan: En van dit groepje mag ik elke dag genieten. Vandaag was best wel heftig als je de plaatjes ziet van de sjekkies die we mesten opknappen. Terwijl ik dit schrijf wordt er in de andere zaak een heuse voorbereiding gedaan voor de bonte avond die pas volgende week plaatsvind. Ik ga nog niks verklappen maar zo te horen gaat het er super leuk aan toe. Ook dat hebben we nodig en is goed voor de groep. 

De hemel is bewolkt en op een bepaalde manier schijnen er stralen door van de maan.   Net of jullie ff om de hoek kijken . Morgen maken we een tour dus even geen werk maar ze zullen zeker ook weer mooie maar ook heftige dingen zien. Groetjes aan iedereen daar Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch