De eerste echte beundag!

Wekker Wum kwam weer om 06:00 langs onze deuren. ‘Klop, klop, GOEIEMORGUUHH’. Na een stevig ontbijt zijn we vertrokken met de bus richting Swartruggens. Elsbeth haar voorspelling kwam uit: de bus heeft het einde van de hobbelige oprijlaan wel gehaald, maar daar bleef het ook bij… Misschien is het beter om haar morgen thuis te laten? 😉 We hebben onze bestemming goed bereikt en zijn toen uiteen gegaan in 3 groepen: kinderwerk, shack repair en bouw. Aangezien dit de eerste ‘echte’ werkdag was, was iedereen mega enthousiast. We hadden dr zin an!!

Kinderwerk – Met het kinderwerk gingen we als eerst een basisschool in die door SHIB is gebouwd. We waren het klaslokaal nog niet binnen of overal kwamen er al kinderen op ons af rennen. De kinderen knuffelden ons plat, we waren net levende klimrekken. Daarna zijn we de townships in gegaan en hebben we daar zoveel mogelijk kinderen uit hun huisjes gehaald. We hebben met ze gespeeld, gekleurd, gelachen en gedanst. Ook hebben we een bijbelverhaal voorgelezen. De kinderen waren enorm enthousiast en daardoor hebben wij er ook echt van genoten!!

Shack repair – Er ging nog een groep naar de townships om daar een shack op te knappen. We zagen een heel klein ‘huisje’, waarin 9 mensen wonen. Samen met een aantal bouwvakkers hebben we de shack twee keer zo groot gemaakt. Omdat we met zoveel bouwvakkers waren, had ons groepje weinig werk te doen. Oplossingen zijn natuurlijk zo gevonden, want er zijn genoeg kinderen om op te vrolijken. Tijdens onze rondleiding door het township, hebben we gedanst en gespeeld met de kinderen. Onze dag bestond dus meer uit spelen met de kinderen, dan uit het repareren van de shacks, maar dit vonden we alsnog heel leuk!

Bouw – We werden hartelijk ontvangen op de bouw, omdat het project nu echt ging beginnen. Een heuse fotoshoot werd gehouden voor de Zuid-Afrikaanse krant als echte Bob de Bouwers. Door de fotoshoot en de opening die daarna volgden, hebben we wat tijd verloren, maar die hebben we vervolgens weer 300 keer zo snel ingehaald. We hebben in de brandende zon en 35 graden gehakt, gesjouwd, gegraven, gelachen en vooral gezweet. Met onze loodzware kruiwagens hebben we de fundering gestort. Naast een paar bloopertjes hier en daar, liep alles op rolletjes en hebben deze Bob de Bouwers de brandende zon overwonnen. Met z’n allen keihard werken kunnen we wel!  

Een plons in het zwembad had iedereen wel verdiend na deze zweterige dag, om vervolgens te kunnen genieten van een echte Hollandse pot: HUTSPOT! Maar dat was nog niet alles, de Barneveldse kippie op een stokkie maakte de maaltijd echtcompleet. In de avonden is er rond de Witte Duif een hoop gelach en gepraat te horen, zeker tijdens de spelletjes. Naast de gezelligheid is er bij een aantal van ons ook lichte angst voor de vleermuizen. Hilarisch! Nu is het tijd voor de kippen om op stok te gaan, slaaplekker! Dikke knuffel van Ilse en haar kipjes (David, Romee, Rosalie, Sharon en Kristy)

Kristy: Bedankt allemaal voor de super lieve berichtjes! Echt leuk dat iedereen zo aan me denkt. Vind het soms wel lastig om ze te lezen hoor, haha! Moeders, ik vond je kaartje in mijn tas echt heel lief. En pa, m’n koffer heeft Zuid-Afrika gehaald hoor. Ik heb het hier echt mega erg naar m’n zin. De groep is heel leuk en gezellig en ik voel me hier thuis. Vandaag met kinderwerk echt genoten! Nu alweer zin om m’n ‘VWO-handjes’ te laten wapperen op de bouw morgen. En Tim, ik mis je wel hoor! Hoe gaat het? Laat je ook even weten hoe het boerenprotest was? Dikke kus van Kristy

Heyyy chickiesss!! Waar blijven mijn berichtjes? Ik zit met smart te wachten.  Kunnen jullie het emotioneel gezien niet aan ofzo om over mij te praten en te schrijven😉 En wil Michelle de groetjes doen aan de keukenleeuwinnen en tegen Maro zeggen dat ik panacotta op heb, maar dat die van haar wel echt lekkerder is. En zoals jullie kunnen zien heb ik mijn plekje op de bouw goed gevonden. Ps vergeet niet de groetjes te doen aan me lieve broertje, opa en de Oma’s. Veel liefs Sharon Elbertsen

Hee lieverds! Ik heb het vandaag heel erg naar m’n zin gehad in de townships, zoals jullie op de foto wel kunnen zien. Ik vond het namelijk fantastisch om met de kinderen te zijn! Morgen mag ik naar de bouw, dus gaat het echte werk beginnen; ik ben benieuwd! Laten jullie ook even weten wat jullie allemaal beleven? Dikke knuffel, Rosalie

Dag familie en vrienden! Leuk om de berichten van jullie te lezen! Ik mis jullie dan ook echt niet 😉, maar dat is omdat het heel erg leuk is hier. De omgeving is echt prachtig. Vandaag strekte ook een bloedmaan over de savanne. Kilometers savanne, bergen en een meer is het uitzicht vanaf de kamers. Vandaag hele mooie dingen gezien. Op terugweg zagen we zebra’s op weg over de oprijlaan. Van de week ook al giraffen gezien! Er zijn ook minder mooie dingen aan Afrika op gebied van arm en rijk natuurlijk. Morgen (15 oktober) ga ik de sloppenwijk in met shack repair, ben erg benieuwd! Groetjes van David!

Heey lieve paps, mams, marijn en de rest! Hoe gaat het met jullie verder? En met de diertjes? Met Binkieboy ook alles goed? Het is echt heel leuk hier, heb het echt naar m’n zin!! Vandaag bn ik bezig geweest op de bouw, echt een bijzondere ervaring! De volgende keer vertel ik meer, ivm een beetje tijdtekort 😉 Hele dikke kus, XXX, Mees

Lieve allemaal, hier een kort verslag van mijn geweldige groep! Echt toppertjes en harde werkers. het is hier wederom geweldig, indrukwekkend en gezellig! Lieve groet Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch