Bezoek Nursery School en 1e werkdag

Deze dag was erg indrukwekkend. We bezochten met de hele groep de school die door SHIB is gebouwd in 2008/2009. Hongerige kinderen uit de sloppenwijken  krijgen eerst een bordje pap. Alleen al het idee dat ze anders niets te eten krijgen.  Indrukwekkend ook hoeveel discipline er is. En indrukwekkend het enthousiasme waarmee de kinderen zingen en ons begroeten.  

Na wat traantjes wegpinken gingen we met de bus naar de bouwplaats. De bouw wordt officieel geopend  door de burgemeester en zijn ambtenaren. De groep is in 3 groepen verdeeld, waarvan één groep start op de “bouw”. Een vlakte met een muur eromheen vol met droog gras en prikstruiken. De bouwgroep werd overigens wel goed geassisteerd door een klein groepje werknemers van de aannemer. Allereerst moest het gras weg geschept worden en de grond geëgaliseerd. Een enorme klus maar er werd hard gewerkt en we lopen dag 1 al voor op schema.  

Een andere groep ging naar de shack repair (opknappen van de “huisjes” van een sloppenwijk). Niet te bevatten om die armoede te zien. Alles is vies en stinkt. We hebben besloten te beginnen met het opknappen van 4 huisjes.  Daarna naar de bouwmarkt om wat materiaal te kopen om golfplaten te repareren en gaten dicht te purren. Wat wij in Nederland weggooien en plat stampen gaan we hier in Zuid Afrika repareren. Daar moet wel even een knop voor om.  

Een derde groep ging kinderwerk doen in de sloppenwijk. Eerst een rondje door de wijk om te kijken hoeveel kinderen er zijn en waar ze ongeveer wonen. Kinderen die van een stukje plastic en wat stokjes een vlieger maken en daar trots en blij mee zijn, dat is wat je ziet. Wederom wat wij weggooien, daar maken ze in Zuid Afrika wat van. En ze zijn zo blij als een kind. We belandden bij een familie achter in de sloppenwijk waar we kids hebben vermaakt met een kringspelletje en balspel.

Ook de ouders deden mee.  Je ziet zoveel armoede maar het is enorm indrukwekkend om ondanks de armoede en ellende blije kinderen te zien.   Dit was onze 1ewerkdag met veel indrukken, die je vooral leert je zegeningen te tellen.

Wouter: Heey Jan, Tineke, Sander, Anne, Julian en de rest! Dag 3 al in Zuid-Afrika en het is hier super leuk en gezellig! Vandaag bezig geweest met de bouw en dit betekende: de hele dag graven en schoffelen om het dode gras weg te halen. En met succes, want we lopen nu al voor op de planning. Ik heb het zeker naar me zin hier en het wordt elke dag alleen maar gezelliger binnen de groep! Mis jullie allemaal en bedankt voor de lieve berichten. Ik lees ze allemaal! Groetjes, Wouter. (Ps. Annelies en ik hebben nu al 800 foto’s gemaakt en kan niet wachten om ze te delen!)

Morris: Hoi iedereen! Wat heb ik het naar mijn zin hier. Ik vind het zo leuk. De sterren, zonsopgang en ondergang. Gisteren naar een ijskoud meer geweest en vandaag naar de bouw en kindercrèche waar ik heeeeeeel veel high fives en chop chop’s heb gegeven. Wat een lieve kindjes zeg.  We hebben een hele leuke groep en voel me erg thuis hier. Kortom ik denk dat ik hier maar blijf. We moeten maar gaan emigreren. Met de hele familie. Ook al was de heen vlucht vol met misselijkheid. Het is het allemaal waard! Opa, Oma’s, Levi, Pap, Mam en de rest van de familie ik zie jullie (helaas omdat ik hier wil blijven) over 2 weken weer!
Joe joe! Morris

Kim: Hey meiden, lief allemaal jullie berichtjes, het is leuk om dat aan het begin van de dag even te lezen. Met mij gaat het goed en ik ben blij dat ik weer op mijn plek ben. Vandaag op de bouw geweest en morgen mogen we weer, hey! Het voelt heel goed om weer te proberen het leven van de mensen hier ietsje beter te maken. Oh en gill, veel plezier in Berlijn en val niet van je fiets. 😉 Pap en mam, geniet van jullie rust en lekkere vakantie. Loveyou, doeiiiiiii. Kus Kim. 

Sanne: Hallo lieve thuisblijvers. Hier kort een berichtje van mij! Het is hier zo ontzettend gaaf en het is zo’n mooie ervaring! Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik mee ben gegaan met deze reis. Ik geniet van elk moment. Ik denk elke dag aan jullie en kijk elke dag toch even naar de foto’s van jullie die ik stiekem toch even op mijn telefoon heb gezet. Ik kan niet wachten om jullie over 2 weken weer te zien en vooral om mijn verhalen met jullie te delen. Stuur trouwens even een reactie, vind ik super leuk om te lezen!!! xx Sanne 

Krista: Dumella allemaal, Afrika is weer fantastisch, fijn om terug te zijn. Opa en oma (alvast) van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk, ik denk aan jullie donderdag. Fijn dat jullie veilig thuis zijn en mijn verrassing leuk vonden. Groetjes in Ameide, we zien elkaar snel weer lieverd. Ik geniet! Ik zie jullie snel, heel veel liefs Krista xxx

Berttien: Lieve Tjeerd, Jelle en Joost, Stefanie en rest van de familie, wat is het hier fantastisch mooi, apen lopen gewoon op de weg. Vandaag in de sloppenwijken werd ik me erg bewust hoe goed wij het hebben, om stil van te worden wat je ziet en ervaart. De dankbaarheid uit de ogen van de kinderen maken je weer blij. 

Monique: Lieve Rob en onze lieve kinderen en ma broer zussen collega’s en allen die mij lief zijn. Ik heb het erg naar mijn zin hier in Zuid Afrika. De groep is echt een hele gave groep jongeren. Maar ik kan niet anders zeggen dat zelf ik geëmotioneerd was om die kleine arme kindjes te zien. Juist omdat je zelf moeder bent raakte mij dit intens. Gelukkig vandaag een dagje graven om die emotie even weg te scheppen. Verder verblijven we op een hele mooie locatie om te verblijven , genietend van de natuur en ook het eten. Ook de gesprekjes met de jongeren uit de groep vind ik erg gaaf om mee te doen. Daar krijg ik energie van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch