Re Aga Tempele

We begonnen de dag vroeg met eten, maar mochten wel een half uurtje langer slapen, voordat er op de deur werd gebonsd. Na het eten gingen we naar het Immanuel Hope Centre. We kregen een warme ontvangst, we hebben kinderen opgepakt en geknuffeld. Samen hebben we alle kinderliedjes gezongen die ze zo’n beetje kenden. Daarna werden we ook zingend ontvangen bij de de weekopening samen met een aantal social workers en de pastor Laban. Hij vertelde met Afrikaanse passie hoe belangrijk het werk was wat wij In Afrika komen doen. Hij zei dat we door ons werk een voorbeeld waren van God waren. Dat we werken aan de tempel van Jezus en omdat Jezus in ons woont we eigenlijk allemaal een tempel van God zijn. Daarna gingen we op weg naar de plekken waar we aan het werk zouden gaan.

Marinda, Jasmijn, Sanne v.d. L. Marjolein, Hanna, Nick, Rick, Joost, Emma, Lotte, Sanne T, gingen bouwen. Alles was al klaar gezet en we konden direct aan het werk, we moesten alleen wel eerst zelf met de hand cement maken. Maar we hebben een heel stuk gebouwd, wel 3 muren zo hoog als onze schouders. We konden heel goed werken, we gingen met drie mensen, de één van het midden uit, de andere twee naar het midden toe en zo konden we allemaal op een eigen plekje toch naar elkaar toe samen aan een muur werken. We kregen als lunch een lekker broodje, verzorgd door cafetaria J. Torn. We werkten samen met Afrikaanse werkers en we vonden het erg leuk dat we samen werkten met mensen uit een heel ander land en met een heel andere taal, want dan leer je ineens ook mensen op een andere manier kennen.

Toen de groep kinderwerk, Chantal, Wietske, Arend-Jan, Tessa, Lisa, Floortje, Milou, Koen, Ruben, Rianne, Olga, Anneleen, Charlotte met het kinderwerk wilden beginnen merkten we dat het niet helemaal duidelijk was waar we precies met de kinderen aan de gang zouden gaan. Er waren ook een paar Afrikaanse social workers mee en die hadden blijkbaar ook niet veel voorbereid want die wisten het ook niet. Toen gingen we maar lopen, in totaal wel drie kwartier of zo. Maar dat ging wel goed, want s’morgens kregen we toch al ongeveer 20 kinderen. We hebben met ze gezongen, gespeeld, geknutseld en met zijn allen spelletjes gedaan. Ook bij onze groep kwam cafetaria Torn langs om broodjes en drinken te brengen, maar we wilden eigenlijk zo snel mogelijk weer aan de slag, want de ochtend was al wat kort door de ochtendopening op Immanuel Hope. ‘s-Middags gingen we weer lopen en toen merkten dat de kinderen waarmee we ‘s-morgens hadden gespeeld er allemaal bijna weer waren, met op hun hoofd de zelfgemaakte knutselkroontjes. Later groeide de groep zelfs uit tot wel meer dan 70 kinderen, en dat was hartstikke gaaf, helemaal voor de eerste dag. We merkten dat de kinderen in het begin wel een beetje schuchter waren, maar ‘s-middags helemaal los kwamen. Ze gingen spontaan zingen, lachen, springen, giebelen en je kon zien dat ze vreselijk genoten. NET ALS WIJZELF. Ze waren allemaal als een zonnestraaltje voor ons, we werden er helemaal warm van.

Met de groep voor chack repair, Geerten, Femke, Nienke, Willem, Jordy, Krista, Annelie, Janine en Coby ging het ook even anders dan we hadden verwacht. In plaats van echt aan de gang met een chack moesten we ineens aan de bouw. Want er werd van ons verwacht dat de we een kinder-wc zouden bouwen op een stukje beton. Ondanks dat gingen we met veel creativiteit en werklust aan de slag met palen, platen, boormachines schoppen, popnagels en dat soort materiaal. Er moesten vijf gaten in de grond komen voor palen, maar dat bleek dus even niet zo makkelijk. De grond was keihard en het koste veel zweetdruppels en zelfs een kaptogeslagen pikhouweel door Femke om zover te komen dat de palen er in konden. Maar de volhouder wint en het lukte ons dus gewoon!! Daarna palen stellen en verder met golfplaten er tegenaan. En dan maken vele handen licht werk. De samenwerking in de groep ging super. En dan blijkt maar weer dat samen werken veel oplevert. Want aan het eind hadden we dus een bijna compleet wc-gebouwtje, waar alleen nog maar dakplaten op moeten de volgende ochtend.

Daarna verzamelen en terug met de bus. Terug op de Witte Duif gingen een aantal waaghalzen het zwembad met ijskoud water in. Niet slim, want de rest kon daardoor lekker warm douchen in de kamers. We hebben onze magen daarna gevuld met Afrikaans heerlijk eten en deden aan het eind een kringgebed. Dat was erg gaaf, want we hebben toen eigenlijk met z’n allen God samen gedankt voor deze mooie dag, waarin we veel hebben betekent voor de mensen in Afrika. Met een fijn gevoel zijn we de avond ingegaan.

Veel liefs Wietske, Willem, Nienke, Femke, Geerten, Marinda en Chantal

 

 

Chantal: Hooooiiii lieve mensen, bedankt voor alle lieve reacties die jullie gestuurd hebben. Ik vind het altijd leuk om deze reacties te lezen. Vandaag mocht ik gelijk beginnen met kinderwerk en ik voelde mij gelijk weer op mijn plek. Ik voel me echt weer thuis hier. Lieve papa en mama: hoe is de vakantie? Nog een beetje aan het genieten in Zeeland? Lieve Will, Jan en Linda: Veilig aangekomen? Geniet lekker van jullie vakantie!

Marinda: Hoi hoi Alles goed daar? Met mij gaat het super goed heb het naar mn zin. Een hele leuke groep. Vandaag lekker gebouwd en een mooi muurtje gemaakt. En natuurlijk de kinderen waren heel leuk en schattig. Veel nieuwe indrukken gehad. Bedankt voor alle lieve en leuke reacties. Liefs Marinda.

Geerten: Hoi allemaal, ondertussen alweer een paar dagen in het mooie Z-A. genieten hier. Hoop wel dat het een paar graatjes warmer wordt want als de zon onder gaat is het erg koud. Toch best wel verkleurd door de Afrikaanse zon. Ik heb het weer erg naar mijn zin hier vandaag hard gewerkt en morgen kinderwerk.→Peter: ben je bal nog niet tegengekomen. Ga morgen verder zoeken. Hoop dat het goed gaat met jullie! Fijne vakantie alvast! Pa/Ma willen jullie btw de sleutel op het bekende plekje neerleggen als ik thuis kom? 🙂 Liefs Geerten.

Wietske: Lieve en mooie mensen, bedankt voor alle toffe reacties! Wat geniet ik ervan om weer in Z- A te zijn. Vandaag was een mooie en prachtige dag waarbij ik samen met een aantal jongeren aan veel zonnestraaltjes liefde heb mogen uitdelen. Ik geniet van de toffe groep! Elke avond kijk ik naar de maan en weet ik dat jullie dat ook doen! Dikke knuffel van Wietske

Nienke: Hoi hoi! Ik heb het hier super naar m’n zin met een hele leuke en gezellige groep. Vandaag konden we echt aan de slag gaan. Ik vond het heftig om de armoede in de sloppenwijken te zien maar mooi om echt iets voor de mensen te kunnen betekenen. Ik kijk uit naar de komende dagen en jullie reacties. Papa en mama: Ook nog een hele fijne vakantie! Liefs Nienke

Femke: Hoi allemaal!! Bedankt voor jullie lieve reacties! De afgelopen dagen heb ik het erg naar mijn zin gehad en heb ik al veel leuke dingen beleefd. Het was eerst ff bijkomen van de reis hier naar toe, maar het is het echt waard! Onder alle leuke dingen door mis ik jullie daar in Nederland! Veel liefs Femke

 

  • Title here
  • Title here
  • Title here
  • Title here
  • Title Here
  • Title here

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch