Werp je brood op het water…..

Werp je brood op het water…..“ Prediker 11: 1-6

Hallo allemaal, daar is het groepje weer waar jullie al een week naar uitkijken: groep 6. Vandaag waren we allemaal opgesplitst dus jullie krijgen van alles wat te horen. Geline, Bas en Annelies hebben shackrepair gedaan, Giset en Naroa deden kinderwerk en Bente was op de bouw. De werkdag begon voor de mensen die kinderwerk en shackrepair deden weer bij het Immanuel Hope Centre en de rest ging door naar de bouw. Na de opening met gezang en gebed gingen we spelen met de kinderen daar totdat de bus weer terug was.

Vandaag was het weer enorm druk bij het kinderwerk. De eerste groep telde 50 kinderen. We hebben veel gezongen, gedanst, spelletjes gedaan en kroontjes gemaakt. Bij de tweede groep waren er nog meer kinderen, inclusief schoolkinderen (op vrijdagmiddag zijn ze blijkbaar vrij). In totaal waren we met zo’n 100 kinderen, dus hebben we de groep gesplitst in tweeën. De oudere kinderen gingen touwtjespringen en voetballen en de jongere kinderen gingen knutselen. Bij het touwtjespringen was zelfs een meisje met één been. Het was leuk om haar, ondanks haar beperking, zo enthousiast mee te zien doen.

De dag begon goed. We kwamen aan en Jan stond vast met z’n auto in de modder dus dat werd duwen. Helaas lukte dat niet dus moesten we een poosje later de auto nog een keer eruit trekken met een touw. Toen moesten we de kar met spullen, die achter Jans auto zat, helemaal duwen en trekken richting de shack. Bij de shack hebben we met teer gaatjes dichtgeplakt en hebben we met een soort pomptang de golfplaten goed aan elkaar gemaakt. Een aantal Zuid-Afrikanen hielp mee met het repareren van de shack en maakte de gaten op het dak dicht. Nadat we klaar waren met het repareren, gingen we helpen bij het kinderwerk aangezien er daar enorm veel kinderen waren.

Wonder boven wonder konden we gelijk gaan metselen toen we aankwamen. De specie was al gemaakt en de steigers waren ook al op hoogte gezet. We zijn begonnen met het leggen van de laatste vier lagen van de muur aan de voorkant. Daarna moesten alle steigers verplaatst worden naar een andere muur en moest alle rotzooi eromheen worden opgeruimd. Ook in Mazista waren de kinderen vroeg uit en daardoor renden veel kinderen om de bouw heen. Uiteindelijk waren er zo’n 40/50 kinderen en gingen we met ze spelen. Of naja, spelen.. we werden gebruikt als klimpaal. Rond twee uur waren we weer klaar en vertrok de bus richting Reagile om de rest weer op te halen.

Deze avond gingen we naar de blanke kerk om in contact te komen met de jongeren daar. Er was ons beloofd dat we gingen stijldansen en dat heeft ook vrijwel iedereen gedaan. Er was een jongen die de meiden wel woest aantrekkelijk vonden. Dit betekent dat bijna iedereen een beetje kon stijldansen aan het einde van de avond.

 

 

 

Bente: Hooi allemaal, nog een weekje en dan ben ik alweer thuis. Ik kan niet wachten om jullie alle verhalen te vertellen. Het eten hier is echt zo veel beter dan verwacht en ik kan dan ook nergens over klagen, moet wel zeggen dat ik wel weer zin heb in brood met pitjes. En Brent, ik mis je en ga je volgende week helemaal plat knuffelen. Ik hou van je! Tot volgende week allemaal

Geline: Hoii, met mij gaat alles hier super goed. Ik vermaak me enorm en krijg veel nieuwe indrukken. Hier en daar laat ik dan ook wat traantjes stromen, maar ze zeggen hier dat dat helemaal niks geeft dus dat geloof ik dan maar. Vandaag had ik dus shackrepair en het was best wel heftig om te zien. Het was ongeveer even groot als mijn eigen kamer en dat kwam wel even binnen. Gelukkig maak ik ook enorm veel leuke dingen mee en ik kan niet wachten om het allemaal te vertellen! Ik ga zeker nog enorm genieten deze laatste dagen en tot volgende week!

Bas: Hoi mensen thuis! Ik hoop voor je dat je mijn vissen voert Tijs…. Hier gaat alles mooi en prima en ik neem aan dat dat thuis ook zo is. Wel heel saai en stil zonder dit zangtalent in huis maar geen zorgen ik heb genoeg geoefend hierzo en ik kom met een hele nieuwe collectie van nummers thuis. Ook kan ik kneiter goed dansen Betty, dus dat kunnen we ook samen doen als ik weer terug ben. Tschüüüssssss!

Naroa: Hey hallo, met mij gaat alles goed en ik geniet nog steeds volop van alles, vooral het kinderwerk. Ayden, de kindjes hier zijn hartstikke blij met je knuffels! Lieve opa Klaas, van harte gefeliciteerd met uw verjaardag! Hoop dat u een fijne dag heeft, met vooral veel taart. Helaas kan ik niet bij de knalfuif zijn, dus ik vier het voor nu maar met een cupcake uit de lokale supermarkt. Reken er maar op dat we het samen inhalen (met veel taart) als ik thuis ben. Benthe, ben vet blij met je ontslag haha. Ik zie jullie over een klein weekje weer in Nederland en kun je rekenen mam? Reken er dan maar op dat ik met veel verhalen thuis kom. Liefs, Naro.

Giset: Hoi hoi, het is geweldig hier! Wel is het soms beste vermoeiend, bijvoorbeeld als je een paar uur druk bezig bent met zingen, knutselen en andere dingen om de kinderen te vermaken (en dan ook nog in de brandende zon), maar dat maakt niet uit! Vanavond heeft de houterige ik nog gedanst met leeftijdsgenoten bij de blanke kerk en het was best leuk haha. Morgen gaan we op safari en zondag naar de ‘zwarte kerk’. Ik weet niet of ik nog een keer wat kan schrijven voordat ik in Nederland ben, dus anders tot in ons koude, natte kikkerlandje.

Annelies: Hoihoi, zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik vandaag shackrepair gedaan. Ik vond dat erg leuk vooral indrukwekkend om de echte leefsituatie te zien van de mensen daar. Voordat we naar de shacks gingen zijn we naar het Immanuel Hope Centre geweest. Ik kwam daar aan en meteen herkende een meisje mij van de vorige keer, dat vond ik ook erg leuk! Trouwens ik heb de duizend foto’s bereikt op mijn camera (het waren er nog veel meer maar de helft is al uitgezocht met Tess in de bus). Morgen komen daar waarschijnlijk veel meer bij!! SAFARI!! Helaas wel morgen om 04.00 ons bed uit… Mam en pap, heeel veel plezier in Rotterdamm!! Merel: gefeliciteerd met je verjaardag!!!, als je dit op de verkeerde dag leest, wij weten niet wanneer dit online komt sorry hiervoor xxx ons.

Wim: Eén ding wat me de hele reis al bezig houdt is het verhaal van Neil van Schalkwijk over zeesterren. Nu ik iets moet schrijven wil ik dat delen: Een tijd terug was er na een storm een enorme hoeveelheid zeesterren aangespoeld. Duizenden lagen op het strand dood te gaan. Toen kwam er een voorbijganger die een zeester oppakte en terug smeed in zee. Een toeschouwer sprak de man aan en zei: wat ben jij nu aan het doen, je kunt ze nooit allemaal terug gooien, het zijn er veel te veel. Ik weet dat het er veel te veel zijn, maar voor deze en deze en deze maak ik graag het verschil. Toen ik vanmorgen door het township reed en al die honderden shacks zag gaf dit verhaal weer motivatie. Vandaag voor 1 shack weer het verschil maken. Dankbaar dat dit mag doen!!!

Jan: Ik sluit me graag aan bij hierboven, een van mijn taken wat ik met plezier doe is de hele dag rondrijden tussen de 3 groepen om het brood uit te werpen. Ik probeer elke dag er iets lekkers van te maken want ze zijn het waard. Vandaag weer langs de velden en na 5 dagen loei heet weer dacht ik de grond zal werd hard worden, maar nee en daar zakte ik weg.  Weer improviseren maar dat maakt Afrika zo mooi. Jullie kinderen genieten en wij dus ook.

  • Title here
  • Title here
  • Title here
  • Title here
  • Title Here
  • Title here

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

nl_NLDutch