Opnieuw mooie tweedaagse voor teachers

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het tweede TTT weekend voor crècheteachers. (TTT staat voor Train The Teacher, klik hier voor meer informatie). Er kan weer teruggekeken worden op een mooie tweedaagse.

Voorafgaand aan de workshops op vrijdag werd er een heerlijke maaltijd gepresenteerd (dankzij de sponsors!), die was bereid door Kedibone en Jan, onder supervisie van Willemien.

Als eerste stond een terugblik op het programma. Hoe is het iedereen vergaan na de vorige tweedaagse in april? Kon men ermee uit de voeten? Degenen die er al daadwerkelijk wat mee gedaan hadden waren over het algemeen positief. Het blijkt dat er meer structuur ontstaat en dat men een duidelijker overzicht over het werk heeft. Er werd gezegd: “We weten nu meer over kinderen, dus kijken we ook meer en vooral anders naar hen”. Een lastig punt is dat veel teachers hele grote groepen hebben. Dat maakt het overzicht over de kinderen en hun ontwikkeling lastig. Tevens is gebrek aan bruikbaar materiaal of huisvesting een veel voorkomend probleem.

Er volgde een motivatieworkshop. Aan de hand van Johannes 15 keken we naar onze drive. Jezus dringt er verscheidene keren op aan: “Blijf in Mij, dan blijf Ik in jou”. Dan kun je veel vrucht dragen. Je blijft in Hem door zijn gebod te houden: liefhebben! Dat laten de crècheteachers al zien door aanwezig te zijn op deze tweedaagse: ze gaan voor kinderen. De boodschap was: “Als Jezus in jou is, omdat jij in Hem bent, dan is Jezus ook zichtbaar voor de kinderen. Laat Zijn liefde door jou heen stralen.” En: “Jij mag je verlost weten: Wie in Christus is wordt niet veroordeeld! (Rom. 8: 1)”. Met die motivatie kon men verder de tweedaagse in en straks naar het werkveld.

In een vrieskoude omgeving werd de eerste dag afgesloten.

Zaterdag tegen 9.00 uur ging de tweede workshopdag van start, na een heerlijk voedzaam ontbijt, dankzij de sponsors! Er werd geopend met het lezen van Psalm 23 in het Afrikaans. Daarna volgde een prachtige meerstemmige song.

Een aantal Duitse studenten, die als vrijwilligers een jaar van hun studietijd geven om in Zuid-Afrika aan ontwikkelingswerk te doen, hebben in de afgelopen periode hard gewerkt. Een uitgewerkt schema voor alle fasen van de kinderlijke ontwikkeling lag voor alle deelnemers klaar. In de ochtend is daar uitgebreid aandacht aan besteed.

Vanaf 11.00 uur heeft Theresa laten zien dat je niet hoeft te klagen over gebrek aan materiaal. De leermiddelen liggen voor het oppakken op straat. Een lijntje met allerlei verschillende maten schroeven kun je als een muziekinstrument gebruiken. Een oude sok kan je vermaken tot een handpop. Takken uit de bomen in verschillende maten: je kunt er mee werken van klein naar groot. Allerlei materiaal van de straat in een dichte doos: wat voel ik? En die voorbeelden zijn met velen te vermenigvuldigen.

Na een heerlijke warme maaltijd (alweer met dank aan de sponsors) werd de middag tot 15.00 uur besteed aan het verder bespreken van de ontwikkelingsfasen en wat je er in de praktijk mee kunt. Arno, de leider van de Duitse studenten, heeft beloofd dat de deelnemende crèches vanaf augustus begeleid zullen worden door de studenten, om te helpen bij de uitvoering van programma’s.

Toen kwam de tijd van afscheid nemen. Terugkijkend op twee mooie dagen.

Mede dankzij een aantal sponsors kon dit TTT weekend gerealiseerd worden, heel veel dank daarvoor! Op 5 en 6 oktober 2012 is de derde sessie. We hopen dat ook voor deze tweedaagse er weer bijdragen zullen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch