Nieuwsbrief maart 2011

De zon schijnt weer voor Zuid-Afrika! Maar liefst 168 deelnemers zetten zaterdag 12 maart hun sportieve beentje voor ten behoeve van de armsten in Zuid-Afrika. Mooi weer, heerlijk wandelen of buffelen op de mountainbike, en na afloop lekker eten: en dat allemaal voor de SHIB-projecten in Reagile en Swartruggens. ‘Prachtige tocht, prima organisatie, volgend jaar D.V. weer van de partij’, schreef deelnemer Piet Noppers op de website. Een deelneemster liep de tocht op haar sokken uit, wat haar nog lang aan deze sportieve uitdaging zal herinneren.

De high tea party is ook achter de rug, dus tijd voor de traditionele paasbrodenactie. Het enthousiasme lijkt niet te stuiten. De jongerengroep die in augustus naar Zuid-Afrika zal gaan, bereidt zich met allerlei acties voor om twee onvergetelijke weken aan de andere kant van de wereld mee te maken.

Vorige week zijn de bestuursleden Jetze Baas en Gerhard Wilts in Zuid-Afrika op pad geweest om lopende projecten te bezoeken, en nieuwe uitdagingen te vinden. Hun bevindingen waren zeer bemoedigend. Het Immanuel Hope Centre in Reagile is werkelijk een vluchtpunt voor de mensen in deze sloppenwijk van naar schatting 50.000 mensen. Elke dag komen zo’n zestig kinderen naar de daycare voor onderwijs, eten en spelen. De tuin is in bedrijf, en met de overvloedige regen van de laatste maanden is er voldoende water. Dagelijks zijn er mensen in de tuin aan het werk. Ongeveer twaalf aidspatiënten doen mee aan het beads-project, en maken van kralen mooie kettingen en kerstengeltjes uit conservenblikken. Ja inderdaad, een Amerikaans bedrijf heeft alvast een bestelling geplaatst voor deze figuurtjes! Daarnaast vangt het centrum slachtoffers van huiselijk geweld en verkrachting op. Per maand komen gemiddeld elf tot twaalf vrouwen naar het IHC; ook kinderen die seksueel misbruikt worden, vinden bij de slachtofferhulp een veilig onderdak. De sociale dienst van Koster zorgt ervoor dat de politie de daders opspoort. Tegelijk leidt de dienst vrijwilligers op voor eerste hulp aan de slachtoffers.

Intussen gaat de computercursus gewoon door, evenals het naai-atelier en het schoenreparatieproject voor gehandicapten in het voormalige gastenverblijf op het terrein. Al die resultaten zijn mede te danken aan het bekwame leiderschap van IHC-manager Phillip Thidiso Moleofi. SHIB is erg blij met hem en zijn team!

De Welcome Home Nursery School van Antoinette heeft na de voltooiing van het schoolgebouw door SHIB in 2008 een hoge vlucht genomen. Meer dan 170 kinderen krijgen onderwijs en de school sleept de ene prijs na de andere in de wacht. Antoinette besteedt het prijzengeld aan haar school: nieuw meubilair, vloerbedekking en onderwijsmiddelen. Haar toewijding valt de gemeenschap op: onlangs is Antoinette verkozen als ‘counselor’, die een bemiddelende rol vervult tussen bevolking en gemeenteraad! Intussen blijft ze vol enthousiasme les geven aan ‘haar’ kinderen (zie foto hiernaast, Antoinette met geelrode shirt).

Ook in Borolelo, de sloppenwijk bij Swartruggens, bruist het. De twee lokalen die SHIB vorig jaar heeft gebouwd (zie foto hieronder) bij de Intermediate School, zijn volop in gebruik. Vlakbij het schoolgebouw is met steun van SHIB een betonnen sportveld aangelegd, dat eind maart officieel in gebruik wordt genomen. In het KLCC-gebouw hebben Jetze en Gerhard zich uitgebreid laten informeren over de wenselijkheid van een gezamenlijk gebouw voor daycare. Nu zijn er vijf kleine crèches in de sloppenwijk, die niet of nauwelijks voldoen aan de voorschriften voor hygiëne, ruimte en onderwijs. Een nieuw onderkomen op een al beschikbaar terrein is een grote wens van veel ouders in de township.

Al met al mogen we veel zegen zien op onze projecten. Zoveel gebedsverhoring maakt stil. Veel mensen kunnen geholpen worden, al zijn er nog genoeg problemen. Als bestuur van SHIB willen we dan ook God alle eer geven voor alles wat er bereikt mocht worden. SHIB maakt het verschil! In een volgende nieuwsbrief zullen we onze nieuwe plannen bekendmaken.
Dus blijf ons steunen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch