Het dak zit erop!

In de afgelopen weken is dat tweemaal waarheid geworden. Ten eerste heeft de oktober groep een prestatie van formaat geleverd. De plaatsing van het dak op de schoollokalen betekent een belangrijke mijlpaal in de afronding van dit project. De school kan nu de lokalen gaan inrichten en in gebruik nemen. Een belangrijke stap voor het onderwijs aan de kansarmen in Borelello.

Ten tweede hebben wij op de website enkele maanden geleden een dringende oproep gedaan om geld in te zamelen voor het dak op het Itireleng gebouw in Reagile. Dit gebouw is bestemd voor mensen met een handicap. In dit gebouw kunnen ze eenvoudige werkzaamheden doen om zo geld te verdienen voor hun levensonderhoud. Gelukkig is daar door verschillende mensen spontaan en positief op gereageerd. Als bestuursleden hebben wij met eigen ogen gezien dat het dak erop zit. Met dank aan de gulle gevers in onze achterban. Wij gaan proberen om het gebouw verder af te bouwen.

Tijdens onze inspectie tocht hebben wij met instemming gezien dat er op het Immanuël Hope Centre allerlei activiteiten plaats vinden. Het is gewoon fantastisch om te zien met welk plezier er in de tuin wordt gewerkt. En ja, wat zeg je dan als je vier rode bieten krijgt aangeboden? Gelukkig hebben wij hier iemand heel erg blij mee kunnen maken.

Omdat er nog steeds geen blijvende subsidie van de overheid komt, of van andere sponsors, blijft het voor het IHC erg lastig om de vaste lasten te betalen. Als bestuur hebben wij, samen met Phillip, geprobeerd de overheid te interesseren in de activiteiten van het centrum. Immers het IHC is er voor de gemeenschap, de inwoners van het township, maar dat kan nu eenmaal niet voor niets. Gelukkig komt er binnenkort wel enige financiële ondersteuning op gang. Phillip en zijn mensen zitten vol ideeën. Wij zijn daar erg enthousiast over, maar het is nog te vroeg om daar veel over te vertellen. We blijven ze volgen en wij hopen ze volgend jaar met de groepen verder te kunnen helpen.

De speeltuin heeft een opknap beurt gehad. Na enkele jaren intensief gebruik waren er verschillende kleine mankementen. Deze zijn opgelost, zodat de kinderen weer veilig kunnen spelen.

Bij Antoinette was het weer een feest. Wat heeft zij het perfect voor elkaar. Ze heeft inmiddels een kast vol prijzen. Een officiële erkenning van haar kwaliteiten. Super.

Deze reis hebben we nog enkele toppers mogen ontmoeten. Mensen die eigenlijk met niets, alleen tomeloze enthousiasme, iets opbouwen. Als bestuur willen wij hier graag aan meewerken. Je krijgt een enorm respect voor deze mensen. Deze ontmoetingen leiden in de toekomst vast tot concrete projecten. Op dit moment is het nog niet zover. Er is een gezegde dat zegt: wij hebben horloges, maar in Afrika hebben ze de tijd. Soms moeten wij geduld hebben. En dat vinden wij lastig!

Jong geleerd, oud gedaan
In Swartruggens, Borelello hebben wij gezien dat het gebouw dat in 2008 door ons is gerenoveerd en gebouwd, volop in gebruik is. Ook het terrein ligt er keurig bij met verschillende tuintjes. De wortels waren bijna goed om te oogsten. Mooi om te zien. Daarnaast hebben we ook een aantal ander tuinprojecten bezocht met enkele heel mooie resultaten. We zagen tussen de shacks, dat het op school geleerde tuinieren, door deze kinderen in de praktijk werd gebracht. Mooier voorbeeld van dit type onderwijs kun je niet wensen. Het schoolhoofd glom dan ook van trots. Verder hebben wij kennis genomen van de plannen voor een nieuwe day care met zes lokalen. Deze plannen zijn nog niet af, maar wie weet.

Als bestuur voelen wij ons rijk gezegend tijdens deze reis. O ja, er moet nog heel veel gedaan worden, en ja er zijn nog genoeg drempels te vinden, maar het was heerlijk om vast te stellen dat langzamerhand de bestaande projecten echt geworteld raken in de gemeenschap en dat wij steeds beter ingang krijgen om zaken te organiseren voor de allerarmsten. Onze hulp werkt echt. Van verschillende kanten krijgen wij dat nu teruggekoppeld door de mensen zelf. Met dank aan onze God en Vader die dit mogelijk maakt. Wij ervaren de afhankelijkheid en zegen dagelijks.

Zijn er vragen, stel ze gerust.

Namens het bestuur,

Frans van de Stroet en Cor van de Pol

P.S. Als er nog iemand in onze achterban is die beschikt over PR talenten? Wij zoeken nog iemand die voor ons de PR wil organiseren. Onder andere een periodieke nieuwsbrief staat hoog op onze verlanglijst. Wie o wie wil ons  helpen. Meld je aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch