Terugblik jongerenreis 2009

Jongerenreis 2009Op 11 juli vertrok er weer een groep van zo’n 30 jongeren naar Zuid- Afrika. Vol spanning was toegewerkt naar dit moment. Alle deelnemers hadden € 1800,- bij elkaar gespaard, om mee te kunnen. Sommigen waren al eens eerder geweest, maar voor de meesten was deze reis echt helemaal nieuw, dus super spannend…

Na een vlucht van 11 uur met de KLM en een busreis van ruim drie uur kwamen we ver na middernacht ‘gaar’ aan op de plek van bestemming.

De rustdag erna kwam goed van pas. Al verlangden we allemaal wel naar maandag: dan zou het echte werk beginnen:

 • Verder bouwen aan de kleuterschool in Koster
 • Werken en spelen met kinderen op het Immanuel Hope Centre
 • Op shackbezoek …


Kinderwerk

Er was een probleempje: de scholen hadden vakantie, dus ook de kinderen van het Immanuel Hope Centre(IHC). Maar het IHC had voor ons uitnodigingen in de township verstuurd om kinderen uit te nodigen. Zouden ze ook komen? En ja hoor, de eerste ochtend kwamen er zo’n 50. En vrijdag aan het eind van de week: 200 kinderen! Het werd een geweldige week. Kinderen deden goed mee. Samen gezongen, mooie Bijbelverhalen kunnen vertellen, leuke werkjes maken en spelletjes doen. Vooral liefde geven!

Na die eerste week deden we het kinderwerk bij de Daycare van  Antoinette. Ook dat verliep geweldig. Het is zeer dankbaar werk om kinderen iets van Gods liefde door te geven.

Bouwen

Deze groep is de een na laatste groep die aan de kleuterschool zal werken. Het is de bedoeling dat de oktobergroep 2009 het gebouw compleet zal kunnen opleveren.

Het was onze taak het gebouw tot en met de dakspanten klaar te maken. Tevens zouden we zorgen voor mooie wandversiering in de lokalen en in de gang. Het laatste is op een voortreffelijke manier ingevuld door een paar creatieve groepsleden. Antoinette, de leidster van de Daycare,  was diep ontroerd toen ze de resultaten zag.

De bouw verliep zeer voorspoedig. Op woensdag 22 juli kon de vlag in top omdat het hoogste punt van het voorste gedeelte nu ook bereikt was. We konden tevreden afscheid nemen van de bouw. Het doel was bereikt.


Tuin

Mede door de gift van Fam Boon konden bij een school in Borolelo groente een tuin aanleggen voor de leerlingen. Het is de bedoeling dat de leerlingen door middel van de tuin ontdekken hoe je voor je eigen onderhoud kunt zorgen. Philip Haasbroek heeft dit project voor ons begeleid. In twee dagen lag er een prachtige tuin, met een sproei-installatie.  De school heeft inmiddels zelf voor een goed hek om de tuin gezorgd. En volgens de laatste berichten zijn de leerlingen er inmiddels enthousiast mee aan de slag gegaan. Conclusie:  Het zou mooi zijn om zo’n project bij meer scholen te gaan. We zoeken sponsors voor dit doel. Nodig: + € 500,- per tuin.


Shackbezoek

We gingen ook weer op bezoek in de shacks(de golfplaten huizen) in de township Reagile. Daar praten, zingen en bidden we met de bewoners en brengen er een voedselpakket. Dit jaar hebben we ook iets nieuws opgepakt. Dat liet een diepe indruk achter. We hebben de mensen gevraagd of we iets voor ze konden doen om hun behuizing te verbeteren.  In bijna alle gevallen konden we iets doen: het huis meer stutten, gaten en lekplekken dichten.

We willen dit in de toekomst nog beter aanpakken. We zoeken sponsors voor dit project. Elk bedrag is daarbij welkom. Een shack opknappen komt gemiddeld op  € 100,-.

Het gesprek in de shack verloopt meestal ongeveer zo:  “Weet je waar deze mensen vandaan komen?” De mensen hebben er geen idee van. Nederland is totaal onbekend. Dan wordt er gezegd: “Nederland ligt hier wel 9000 km vandaan. En er is een God van hemel en aarde, die heel veel van jullie houdt. Hij  heeft 9000 km hier vandaan mensen in het hart gegeven, om hier naar toe te komen. Naar jouw shack, met een voedselpakket. Vind je dat geen bijzondere God? Zou je Hem niet beter willen leren kennen? Daarna volgt er meestal een moment van gebed voor en met deze mensen.

Het is echt heel bijzonder om dit mee te mogen maken. Dat God ons hiervoor wil gebruiken: om zijn liefde aan deze mensen te tonen.

Dat blanken in een township komen is al bijzonder. Dat ze ook nog echte interesse tonen voor de bewoners, is nog opvallender. Maar dat ze hun handen uit de mouwen steken om de leefsituatie te verbeteren, is haast niet te geloven voor de inwoners van de township. Wie weet wil God het gebruiken om de onmogelijk geachte  brug tussen blank en zwart in Zuid Afrika te slaan.


Ontspanning.

Voor onze ontspanning brachten we een bezoek aan een wildtuin ‘Imanwazi’, maar ook aan een leeuwenfokker. Zit je opeens met een leeuwtje op schoot. Onvergetelijke momenten.

Er is ook gevoetbald,  tegen de FC Borolelo United. Een bijzonder gebeuren. We verloren vet: 4-0, de meiden met 3-1.  Maar er was ook dikke winst:  Een vrouw uit de township die langs de kant stond zei ontroerd: “Ik kan mijn ogen niet geloven. Er is een wonder gebeurd: Blanken die tegen ons voetballen in onze township!”


Bestuur

Tijdens deze reis was ook iemand mee speciaal om bestuurstaken te verrichten. Zijn doel: nieuwe projecten voor SHIB op het spoor komen. Ook dit deel van de reis is bijzonder gezegend. Een greep uit de mogelijkheden waaruit het bestuur van SHIB zijn meerjarenplannen kan gaan opstellen.

Reagile:

 • Hulp bij de bouw van een centrum voor gehandicapten
 • Opknappen van Shacks
 • Helpen bij aanbouw van lokalen bij een school

Koster:

 • Aanleggen van tuinen bij scholen.
 • Opknappen van een huis, geschikt maken voor weeshuis?
 • Helpen bij de bouw van een daycare
 • Helpen bij de bouw van twee lokalen bij een school

Voor al die activiteiten kunnen we naast vrijwilligers, zeker financiële steun goed gebruiken. Geef u op als donateur, of voor een eenmalige gift. Maak uw gift over naar SHIB, rekeningnummer 1526.55.018

 • Title here
 • Title here
 • Title here
 • Title here
 • Title Here
 • Title here

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch