Vandaag is Rood 😉

06:00 ’s Ochtends. Wummy klopt weer veel te vrolijk aan de deur en rustig aan druppelt de eetsaal vol met slaperige koppen. Zoals bijna elke morgen staat er weer een goede bak met scrumbled egg op de buffettafel. De zon scheen al aardig fel, dus de zonnebrand werd weer lekker aangebracht. Vervolgens met z’n alle de gammele maar sfeervolle bus in. We luidden de dag weer in met ons vaste anthem: Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach (hahaha), want wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag, ja die lacht de hele dag (haha)! Helaas was nog niet iedereen in de stemming voor deze vrolijke noot. 

Aangekomen op de bouw, was het alweer een beste temperatuur. De zon brandde en de kruiwagens stonden alweer optimistisch opgesteld, klaar voor gebruik. Het programma voor de dag was voornamelijk beton storten en beton vlechten. De cementmolen draaide op volle toeren en de kruiwagens werden enthousiast gevuld en later weer geleegd voor de fundering van het toekomstige gebouw. Er kwam politie om de hoek kijken, omdat ze dachten dat we wat gestolen hadden, dat was wel geinig. De bouwgroep heeft super hard gewerkt, er is echt vooruitgang geboekt. Iedereen heeft zich weer super goed ingezet. Het resultaat was er! 

Vanaf de bouw reed de bus meteen door richting de sloppenwijken van Swartruggens, Borolelo. De shackrepair groep stapte uit en mocht achterin de kar van Jan, waarnaar ze doorreden naar de shacks. Het plan was om de meest vervallen shack te repareren, maar dat bleek iets te optimistisch, want dat zou niet haalbaar zijn in een dag… Dus snel een change of plans en door; de buren hadden een ook niet al te beste woning, dus die kon ook wel een opknapbeurt gebruiken. De hele shack werd neergehaald (behalve het dak, want die zat er toch al niet meer op…) en opnieuw opgebouwd. Het was best wel indrukwekkend om te zien dat er gewoon echt mensen leven in die vervallen hutjes, bijvoorbeeld ook een moeder en een kind van slechts drie weken oud! Bij dit krot hebben we vooral teer geplakt op de gaten, om zo ongedierte en tocht tegen te houden. Het is misschien niet meteen super luxe, maar alle kleine beetjes helpen. 

Nadat de shackrepair groep uit de bus was gestapt, ging de kinderwerk-groep richting een andere hoek van de sloppenwijk. Ook hier brandden we bijna weg in onze mooie polootjes en lange broeken, maar het was zeker de moeite waard. Als eerste gingen we de kinderen als het ware ophalen uit hun huisjes om hen vervolgens mee te nemen naar de open plek, als een soort ontmoetingsplek tussen de bewoners van de armoedige buurt en SHIB-leden. Daar hebben we vooral gedanst in het stof en spelletjes gedaan, waaronder een goed potje voetbal tussen de Afrikanen en Shibbers. De kids waren zoals elke keer weer super enthousiast, dat geeft echt zoveel energie en maakt het zo ontzettend leuk om te doen. Het afscheid blijft alleen altijd lastig, want eigenlijk willen die schatjes je niet laten gaan… 

Na de lunch op de bouw ging elke groep nog een uurtje aan het werk, dat was wel even doorbijten. Het ging allemaal prima, totdat Jan zijn auto het begaf vlak voordat we weggingen richting de sloppenwijk. Met z’n allen duwden we de auto met aanhanger voort, zodat deze het hopelijk weer zou doen. Op de terugweg naar De Witte Duif werd er zoals altijd weer heerlijk meegezongen, helaas ook wat Ajax meuk… De box van Wum was er niet, dus alles ging prachtig a capella; er is veel zang- en raptalent ontdekt! Terug bij ons paradijsje gingen de meeste voor een afkoelende duik in het prachtige zwembad of voor een frisse (uhhum, het was echt heet water) douche om het stof even af te spoelen  (wat echt wel nodig was!).

Fun fact:
– Bij het avondeten kregen we deze keer tot onze verbazing geen rijst maar een gekke lasagne met bami, wat voor velen genieten was.
– Rood is het nieuwe wit op onze huid (behalve voor Maarten want die is gewoon echt zwart ofzo)


Persoonlijke stukjes:

Lisanne: Hallo mensen thuis, ten eerste; bedankt voor alle berichtjes! Lekker bezig Sander, dat je gewonnen hebt met de debuutwedstrijd #proud! K ben ook trots jou Murm, dat je beva presentatie goed ging 😊, leuk om je verhaal van de training te horen hahah, lekker typisch. Ik wens je nog veel sterkte met de laatste pauzes vrijdag en alvast een mega leuke vakantie gewenst!! (WEL VLOGGEN HE, ik kan niet meer vloggen want m’n camera is sinds dinsdag overleden.. ) In de Choppies heb ik al 3 emmers straciatella yoghurt  gehaald, ik overleef het dus prima hier hoor, mam 😉. En Nelleke, kun jij me niet eventjes ophalen volgende week vrijdag van Schiphol? Je bent vrijdags toch vrij? :p  Oh trouwens, vandaag heb ik shackrepair gedaan, dit is niet echt vastgelegd op camera, dus vandaar deze foto met dit schattige kindje die de hele dag rondliep terwijl we aan het werk waren. Laat eventjes weten hoe het thuis gaat, groetjes en tot de volgende keer!

Anna: Lieve allemaal, het is eindelijk mijn beurt om een stukje te schrijven! Ik heb jullie echt heel veel te vertellen en ik kan niet wachten om jullie al mijn avonturen hier in Afrika te vertellen. Het is hier echt superleuk, fantastisch, mooi, gezellig, indrukwekkend en warm. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en de eerste week is echt voorbijgevlogen. Ik maak hier zoveel mee dat ik er wel een maand mee zou kunnen vullen. Tot nu toe ben ik naar de bouw geweest (zoals te zien is op de foto) en heb een keer kinderwerk gedaan. De bouw is gezellig en leuk, maar wel heel warm. Ik ben gelukkig geen tomaatje, maar helaas ook nog geen chocolaatje… Het kinderwerk vind ik het leukst. De kindjes zijn super enthousiast, blij en vrolijk als je met ze gaat spelen, kleuren en zingen. Ik heb inmiddels al aardig wat kindjes op schoot gehad die aan mijn neus, bril of haren zaten en daar bijna niet vanaf konden blijven. Het gevoel als een kindje op je schoot je aankijkt en blij naar je lacht is priceless. Dit zou ik wel elke dag willen doen.  Ik ben trouwens naar jouw schooltje geweest Sofie en het hek ziet er nog steeds mooi groen uit! Nu zal je ‘jouw’ Afrika toch een beetje met mij zullen moeten delen, want ik vind het hier superleuk. Fijn dat het goed gaat met Beer en leuk dat jullie weer een chillplek van de pipowagen hebben gemaakt. Ik geniet hier superveel en voorlopig overleef ik het hier nog wel. Dikke ‘drukkies’ voor jullie, succes met de opmaatweek en bedankt voor alle leuke berichtjes. Oh en mevrouw Koetsier, het is hier superleuk en gezellig dus dat lachen komt wel goed!

Anouk: Lieve mensen thuis, ik heb het hier echt zo ontzettend naar m’n zin. Ik mis jullie wel maar de berichtjes iedere ochtend zijn echt super leuk om te lezen. Ik vind het wel echt jammer dat ik niet direct dingen met jullie kan delen, maar dat komt allemaal nog wel. Het is hier echt zo lekker warm en echt heel mooi, ik heb ook al aardig wat dieren gezien en zaterdag gaan we op safari dus ben echt heel benieuwd. Er zitten hier ook echt super veel vleermuizen en dat is wel echt super eng, maar goed. Het kinderwerk vind ik echt zo ontzettend leuk; de kindjes zijn zo ontzettend blij om je te zien en vliegen je gewoon om de oren. Op de bouw is het wel echt zwaar zo in die hitte (zonder pet…) en al dat zware werk, maar vanaf maandag gaan we als het goed is metselen dus daar heb ik wel echt zin in. Ik moet een beetje opschieten dus groetjes aan iedereen thuis, love you😊. PS: Dankje mam van m’n plantjes en vergeet je niet te checken voor m’n rijbewijs😉.

Iris Hooghiemstra: Heej lieve mensen thuis, ik vind het oprecht zo leuk om jullie berichtjes te lezen. Je bent hier best afhankelijk van de laptop waar we elke morgen even op mogen kijken of er berichtjes zijn. We lezen dan vaak samen een beetje vanaf de ontbijt tafel wat iedereen geschreven heeft. Ik mis jullie allemaal natuurlijk best wel, maar ik wil gewoon lekker genieten. Maar goed, even over hier; alles is echt zo mooi en warm. Het weer is zo heerlijk, elke dag zo’n 30 graden of meer, wat dus soms ook wel een beetje te warm is voor bijvoorbeeld de bouw en kinderwerk. Ik vind het allebei zo leuk om te doen, maar tis ook wel gewoon een hele andere wereld, dat raakt me oprecht wel. Naast al het werk wat we doen is het ook zo gezellig telkens, lekker in het zwembad of in de stam ‘kroeg’. Ik geniet met volle teugen van dit fuifje! Er zijn echt al heel veel grappige dingen gebeurd, die staan allemaal opgeschreven in m’n mooie boekje dus dat komt goed haha. Vanaf dag 1 ben ik begonnen met voor iedereen een bijnaam te verzinnen en daar ben ik aardig rond mee; de groep is echt genieten. Soms ben ik natuurlijk wel even moe ofzo, maar ben blij dat ik niet weer naar de Opmaatweek Hoef haha. Succes thuis allemaal, love y’all, see you in a week! Ps: Pieter, babs en ik vonden je berichtjes echt leuk, maar was ze vergeten te zeggen, lol. 

Maarten Goodijk: Hallo thuisfront, Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin het gaat allemaal erg goed en kan goed met de groep over weg. Hoe is het thuis? Is er nog wat gebeurd? En hoe is de opmaatweek op school? Haha. En is het daar ook zo’n prachtig weer als hier? Af en toe is het hier wel ontzettend warm en zweten we ons kapot. Groetjes van hier! En tot na de vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch